Home / Здраве и диети / Защо децата имат нужда от слънцезащитни продукти?

Защо децата имат нужда от слънцезащитни продукти?

За децата слънцезащитният крем е толкова, ако не и повече, необходимост, отколкото за възрастните.

Кожата на децата трябва да бъде максимално защитена, тъй като кожният имунитет се формира до около 12 години, а бебетата нямат специфичната защита, която имат възрастните.

Препоръчваме ви да разгледате предложенията за слънцезащитна козметика за деца Sun like!

Основният аргумент за използването на слънцезащитна детска козметика е загрижеността за безопасността и здравето на детето, казват дерматолозите. Днес, когато има доста опасности в света около нас, ние искаме да сме сигурни, че можем да защитим най-ценното за нас създание поне от вредата на ултравиолетовото лъчение.

Важно е да разберем, че слънцето не е наш враг.

В слънчев ден имаме по-добро настроение и по-висок тонус благодарение на хормоните на удоволствието ендорфини, които се произвеждат под въздействието на слънчевата светлина. Ултравиолетовите лъчи също допринасят за производството на витамин D в кожата, без който е невъзможно правилното формиране на костния скелет.

слънцезащитни продукти

Какво трябва да знаем за слънцезащитните продукти?

Но ето, че прекомерното количество ултравиолетово лъчение, особено попадането на кожата в обяд, когато проникващата способност на лъчите е висока, може да доведе до пагубни последици, вариращи от слънчево изгаряне до обостряне на хронични заболявания.

Запомнете: кожните изгаряния, получени в детството, значително увеличават риска от рак на кожата, включително меланом, в по-напреднала възраст.

Критерии за избор

Двата основни параметъра, с които родителите се съобразяват при избора на детска слънцезащитна козметика са степента на защита от UV лъчите и възрастта на детето.

Степен на защита SPF

Нежната бебешка кожа изгаря много бързо. Затова за деца те произвеждат продукти със слънцезащитен индекс 50 и 50+. И ако възрастните могат да получат слънчево изгаряне след 15-20 минути излагане на слънце, то децата рискуват да изгорят след 5 минути.

Бебетата под тригодишна възраст силно не се препоръчват от продължително излагане на слънце. По време на разходки в горещите дни малките деца трябва да осигурят сянка. Освен това те трябва да носят леки дрехи, които покриват максимално тялото.

Възраст

Родителите често търсят в аптеките и магазините слънцезащитни продукти за деца на определена възраст: 6 месеца, 1 година, година и 6 месеца и т.н. Към днешна дата има две основни възрастови категории слънцезащитни продукти за деца:

– До 3 години

– След 3 години

Тоест, за едногодишни бебета е подходящо SPF средство за деца под 3 години. Въпреки че има и средства с етикет „след 6 месеца“.

Тестването на продуктите за най-малките се извършва под наблюдението на педиатри и дерматолози. Тези средства отговарят на по-строги изисквания.


Продуктите за деца под една година съдържат повече физически филтри, които отразяват лъчите, работещи като екрани. В допълнение, детските продукти, като правило, имат функция за „контрол на прилагането“: майката вижда кои области от кожата на бебето са третирани с крем и къде трябва да се нанесе/обнови защитата.

Детската кожа е много тънка и чувствителна. Ето защо, за да се избегнат изгаряния, дерматолозите категорично съветват да не се излагат деца под 3 години на пряка слънчева светлина.

Правила за използване на детски слънцезащитни продукти

Използването на детски слънцезащитни продукти не е много по-различно от използването на слънцезащитни продукти за възрастни.

Третирайте всички открити участъци от кожата на детето със защитен агент. Обърнете специално внимание на изпъкналите части на лицето и тялото – това са ушите, носа, раменете, коленете. Те са склонни да изгарят първи, така че предпазвайте тези зони щедро от слънцето и нанасяйте отново защита по-често, отколкото други зони.

Препоръчително е да нанесете крема 15-20 минути преди да излезете на слънце, за да има време да попие и да достигне „работна сила“ до излизането.

Количеството крем трябва да е достатъчно, за да покрие всички зони с плътен слой (1-2 мм). Това приблизително съответства на обема, който се побира в дланта на дете. На практика това количество изглежда голямо на родителите и всъщност те прилагат половината или една трета от необходимия обем. Има прост изход: нанесете един слой крем, а когато попие, още един.

След като нанесете слънцезащитния крем, помолете детето си да не докосва кожата с ръце, за да не отслаби защитата.

Необходимо е да подновявате слънцезащитата на всеки 2 часа, тъй като фотостабилността на филтрите и съответно фотозащитните свойства на продукта намаляват с времето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*