Home / Семейство / Столче за кола – не тръгвайте без него на път

Столче за кола – не тръгвайте без него на път

Когато очакваме дете, има толкова неща, с които трябва да се снабдим. Един от аксесоарите, които са задължителни, когато притежаваме автомобил и ще превозваме бебето с него, това е столчето за кола.

 

Не случайно в практиката се е наложило да поставяме малките си в защитни столчета, когато пътуваме с тях. Стандартните предпазни колани, които ние възрастните ползваме, не могат да предпазят техните тела толкова добре поради твърде малките им размери.

Така се създава опасност не само при пътнотранспортно произшествие, но и просто поради рязко спиране от страна на шофьора, бебето или детето да изхвърчи от мястото си, което създава голяма опасност за него. Статистиката показва, че използването на това приспособление може сериозно да намали риска от наранявания при вашето пеленаче или малко дете.

Освен това, ако нямаме подходящото столче, не бихме могли да си позволим да пътуваме сами с малчуган в колата. При липса на втори възрастен, който да ни помага, пеленачетата ще бъдат изложени на риск да се изсулят на пода или да се ударят някъде, а пълзящите и вече ходещите деца ще щъкат наляво-надясно, като може да изложат себе си и вас на опасност и дори да предизвикат ПТП. Детското столче ни спестява тези проблеми, като ни позволява да пътуваме дори на дълги разстояния, без да се притесняваме за мъничето.

История

Още през 30-те години на ХХ век в Америка се появява първото столче за кола. Неговата роля обаче не е била до такава степен да защитава малките деца, возещи се в автомобили, колкото да е в услуга на родителите им – издигнати по-нагоре, децата ставали удобни за наблюдение от предната седалка.

С времето човечество все повече се убеждава, че автомобилите не са играчка и могат да представляват истинска заплаха за живота на возещите се в тях. За това се заговаря едва по-късно, а през 70-те години влиза регулация, задължаваща родителите на малки деца в Съединените американски щати да бъдат обезопасявани с помощта на специални седалки или столчета. Вече е добра световна практика столчето да притежава сертификат за качество SGS.

Законова разпоредба у нас

Съвременното законодателство на Република България също предвижда детето да се вози в специално столче, докато не достигне 150 см ръст. Видът на седалката пък се определя на базата на килограмите на мъника.

До достигане на 150 см и тегло от 36 килограма, детето не може да се вози на предната седалка. Условието за ръст, разбира се, не важи за тези над 12-годишна възраст, които все още не са достигнали необходимите сантиметри, но все пак имайте предвид, че по-дребните хора ще бъдат по-сигурни на задна седалка.

Изключение правят и най-малките пеленачета. Те могат да се сложат отпред, но само при условие, че се намират в специално столче със специална присъединителна система за обезопасителните колани на автомобила. Много важно е обаче в такива случаи въздушните възглавници да бъдат изключени, защото в противен случай вашето бебе може да пострада.

Как да изберем столче за кола?

По стандарт столчетата до 2-годишна възраст са обърнати с гръб на посоката на движение, докато тези за по-големи гледат напред.

Ако семейството ви разполага с един-единствен автомобил, с който най-често ще превозвате своето бебе, спокойно можете да си вземете столче, което се присъединява към обезопасителната система на автомобила. Ако обаче имате повече от едно возило, вариантът е да вземете столчета за всяко, а другият вариант е да си вземете комбинирана количка, в която столчето е един от компонентите на конфигурацията. Това е особено подходящ вариант за чести пътувания, защото пести откъм багаж. Идеален е също и за родители, които не качват детето си в колата на ежедневен принцип – в противен случай би било меко казано загуба на време всеки ден да сглобявате и разглабяте количката си.

Онлайн магазинът „Кидсо“ е насреща, за да ви помогне в избора на най-доброто столче за автомобил за вашето дете.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*