Home / Здраве и диети / Яжте нискокалорични храни за хубава фигура

Яжте нискокалорични храни за хубава фигура

Съдържанието на калории е енергиен показател на даден продукт. Колкото по-висок е той, толкова повече енергия ще получава тялото.

При ниска човешка активност, липса на физическа активност не се препоръчва да се консумират храни с високо съдържание на калории. Веществата не се реализират в енергия, а се изпращат под кожата, превръщайки се в мастен слой.

Нискокалоричните храни не увеличават телесното тегло. Малкото количество калории е много по-лесно да се превърне в енергия и да се реализира напълно. Познавайки съдържанието на калории в продуктите, човек сам ще определи колко енергия му е необходима, така че няма да натрупа излишни килограми.

Важно е да запомните, че такива продукти съдържат полезни вещества, витамини, макро- и микроелементи. Въпреки ниския брой калории, те са полезни за организма.
Разделянето на храната на категории е доста условно.

Броят на нискокалоричните продукти, 100 g от които дават не повече от 100 kcal. В тази група има почти всички плодове и зеленчуци, горски плодове, някои невредими млечни продукти. Среднокалоричните продукти варират от 100 до 200 ккал от всеки 100 гр. Това са много видове месо и риба, яйца и млечни продукти.

От какво зависи калоричността?

Енергийната стойност на храната зависи от нейния химичен състав. Колкото повече вода съдържа, по-малко калорична ще бъде. Тъй като липидите имат повече калории, тлъстите храни са „най-тежките“.

На калоричната стойност също влияе:

Размерът на порцията

Колкото по-голяма е порцията, толкова повече енергия ще получите. Една от най-важните стъпки за оптимизиране на храненето – това е грамажът на храната.

нискокалорична храна

Нискокалоричните храни не увеличават телесното тегло

Начин на приготвяне

Ако водата се изпари, полезните вещества се концентрират. Хранителността на сушените плодове винаги е по-висока от тази на пресните плодове. Така от 100 г грозде организмът ще получи само 70 ккал, а от 100 г стафиди  – 300 ккал.

При пържене, поради добавянето на мазнина, енергийната стойност винаги се увеличава.

Съчетанието на продукти

Ако в едно ястие комбинирате тежки съставки (тлъсто месо, риба) с повече леки (зеленчуци), тогава ще получите средна калорийност.

Може да се намали калоричността на някои продукти, като се обезмаслят. Това касае млечни продукти (извара, кисело мляко).

Друг начин за намаляване на калорийността е да се замени захарта с подсладители.

Нискокалорийни продукти

При отслабване обикновено нормата за денонощие се намалява на 1500 kcal по време на диетата. Ако това е разделено на 5 пъти, тогава ще се получи по 300 kcal. на хранене. Не трябва да се стремите към 100 kkaл, защото това е много малко за нормално функциониране на организма.

Изберете нискокалорични храни, но спазвайте дневната норма на потребление за вашето тегло.

Винаги ли е полезна нискокалорийната храна?

Хармония – това е, когато всички калории, които са постъпили в организма, са изразходени и няма остатък. Потребността на човек от енергия зависи от много фактори:

Възраст и пол

Вид дейност

Състояние на здравето

Климатични условия на живот

Нискокалоричната храна е необходима за тези, които страдат от наднормено тегло и искат да отслабнат. Но здравословната храна, каквато може да ви достави https://www.foodpanda.bg/cuisine/zdravoslovna-delivery-sofiya , е за предпочитане за всички хора.

По време на тежката физическа работа, активни тренировки, през периода на възстановяване след операции са необходими много калории. Необходимо е голямо количество енергия за отопление на тялото през зимата, което е особено важно за студените региони.

Консумацията в kcal нараства до 15-25% при бременност и кърмене. Физиологичната норма за мъжете е 2100-4200 kcal, за жените тя е 1800-3050 kcal. Липсата на енергия води до това, че човек става муден, не може да концентрира вниманието си.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*