Home / Красота / Рижите хора са по-чувствителни към болката

Рижите хора са по-чувствителни към болката

Хората с огнени коси имат по-нисък праг на поносимост

Хората с рижави коси се страхуват от болката в пъти повече от останалите. Те се нуждаят от по-голяма доза упойка, когато се наложи да им бъде извършена операция или друга някаква интервенция. Доказано е, че рижавите по-рядко посещават зъболекарските кабинети от страх и непоносимост към атмосферата там. А бременните майки с рижи коси са по-склонни да изберат секцио, отколкото да родят по нормален и доста по-болезнен начин.

Американски учени са установили, че причината за тази тенденция се крие в мутацията на един от гените, който се нарича меланокортин-1. Този ген отговаря за изработването на меланин. При хората с рижави коси въпросният ген е мутирал и на негово място се произвежда феомеланин. Това вещество прави косата рижава. Тези особености предразполагат хората към по-болезнени преживявания и ги правят по-чувствителни към болката. Страхът от евентуалните неприятни усещания прави хората немарливи към здравето им.

Оказва се, че най-издръжливи на болка са брюнетките. Те са и най-смели. Блондинките са по-плашливи и несигурни в себе си. Въпреки че много хора не са съгласни с твърденията на учените, че цветът на косата определя поносимостта към болката, вече има научни доказателства за това.

loading...

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*