Home / Цветя / Кога се пресаждат цветята?

Кога се пресаждат цветята?

Пролетта дойде и периодът на покой при много домашни растения приключва. Любителите цветари сега са се заели с пресаждане.

Ако имате опит в отглеждането на растения, вероятно можете да прецените дали е нужна тази процедура точно в този момент. Може би пък е по-добре да я отложите с една година, за да не навредите на развитието на любимците си.

При съмнения дали да пресаждате едно цвете, направите нещо много просто – полейте така, че да можете да извадите растението с почвата от саксията. Ако почвата е гъсто оплетена с корени и пръстта почти не се вижда, то веднага потърсите съд с по-голям размер и се заемете с пресаждането. Ако ли не, върнете растението обратно в саксията и го пресадете догодина.

цветя пресаждане

Пресаждането на цветя не е лесна работа

Защо се пресажда именно през пролетта?

Защото корените успяват да се развиват добре до настъпването на следващия период на покой. За пресаждане се избира саксия, която е малко по-голяма от предишната. Преместването в прекалено голям съд ще доведе до задържане на растежа.

Предварително трябва да подготвите всичко нужно: саксии, почва, дренаж, лейка и др. Ако пресаждате растение в стара саксия, то задължително трябва да я измиете добре и да я обеззаразите, пише в. „Уикенд“.

Новата глинена саксия трябва от вечерта да се накисне във вода. На сутринта покрийте дренажния отвор с камъчета или натрошена керемида. След това насипете тънък слой дренаж.

Полейте растението и го оставете в покой за около час. След това го извадете от старата саксия, като държите съда отгоре с ръка. Обърнете саксията и почукайте по нея, за да може пръстта и корените по-лесно да се отлепят от стените й.

Поставете растението на слой нова почва в по-голямата саксия и постепенно запълвайте промеждутъците между корените и стените на съда с влажна пръст. Уплътнете добре, като постепенно подсипвате почва, докато нивото й не се изравни.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*