Home / Цветя / Богат цъфтеж на петунията – ценни съвети, които ще ви бъдат от полза

Богат цъфтеж на петунията – ценни съвети, които ще ви бъдат от полза

Петуниите се нуждаят от свеж въздух

Ако и вие сте сред любителите на прекрасните петунии, тези съвети за правилното им отглеждане несъмнено ще са ви от полза!

Красивите петунии са светлолюбиви растения. Поради тази причина трябва да се погрижите да им осигурите достатъчно светлина още от момента на появата на първите растения.

Разсадът за петунии се засява през февруари.

В случай че не им осигурите достатъчно светлина, не се изненадвайте, ако разсадът израсте твърде слаб.

Температурният режим на красивите петунии също не е по-малко важен.

Докато започнат да се появяват първите растения, добре е да им осигурите температура от порядъка на 23-25 градуса.

След появата на първите разсадчета трябва да започнете с редовното проветряване на помещението. Освен това трябва да знаете, че времето, в което проветрявате помещението, трябва да се увеличава постепенно. Чистият въздух е от особена важност за тях.

петуния

За по-богат цъфтеж на петунията

Имайте предвид, че рязката смяна на условията може да ги погуби, така че трябва да бъдете много внимателни. След като пикирате разсада, оставете го малко да укрепне и едва тогава започнете да намалявате температурата на помещението.

Най-добре би било да поддържате температура от порядъка на 15 градуса през нощта и 18-20 през деня. Ако спазите тези условия и им осигурите достатъчно свеж въздух, поливате ги редовно, със сигурност ще имате много здрави петунии, които ще красят терасата ви.

Поливайте ги много внимателно, следвайки правилото, че водата не трябва да попада върху листата на петуниите.

Много е важно да спазвате правилната мярка. Трябва да сте наясно с факта, че петуниите не обичат пресъхването на почвата, нито пък прекомерната влага.

Ако преполеете петуниите, рискувате да изгният и да ги изгубите. Както всички останали бързоразвиващи се растения, така и красивата петуния се нуждае от редовно подхранване.
За целта можете да използвате всеки комплексен тор, предназначен за цъфтящи растения.

Ако искате да получите красиви и разклонени цветове на вашите петунии, добре е да прищипвате разклоненията. В случай че сте следвали инструкциите и сте направили всичко точно, както трябва, към средата на месец май ще се радвате на готов разсад. Можете да го засадите съвсем спокойно на открито, ако времето го позволява.

Както вече споменахме, петуниите не обичат прекомерната жега, нито пък студовете. Тези растения са любители на умерените температури. Освен това температурната разлика между деня и нощта не бива да е твърде голяма.

Ако спазите всички тези съвети и напътствия, ще се радвате на изключително красив и богат цъфтеж на петунията.

Снимка: Pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*