Home / Здраве и диети / Ето как седенето на едно място може да съсипе здравето ви!

Ето как седенето на едно място може да съсипе здравето ви!

Продължителното седене зад бюро може да има опасни последствия за здравето, показват редица научни изследвания.

Британският вестник „Дейли мейл“ цитира нови проучвания, според които седенето може да увеличи до два пъти риска от диабет. Заболяването се нарежда сред най-значимите фактори за влошаването на здравословното състояние на Острова.

Липсата на физическа активност е свързана и с редица сърдечносъдови заболявания. Според Световната здравна организация именно тя е четвъртият най-опасен убиец на възрастни хора на планетата. Вестник „Дейли мейл“ подчертава, че ако човек прекарва работния си ден седнал, това неминуемо се отразява на здравето му, независимо колко физически упражнения той прави след това в свободното си време.

„Повечето хора смятат, че ако тренират всеки ден, това е достатъчно, но тези, които работят зад бюро, все още са застрашени“, обяснява д-р Ема Уилмът, чийто екип от Университета в Лайчестър е анализирал общо 18 sedene na kompyutarизследвания на над 800 000 души.

Когато седим продължително време, в ензимите в мускулите ни се получават промени и те водят до повишаване на кръвната захар. Това се случва много бързо и редовните упражнения не могат да ви защитят напълно. Средният британец преварва от 50 до 70% от деня си седнал – в колата, зад компютъра или зад бюрото. Според екипа на д-р Уилмът за тези, които седят най-дълго, има два пъти по-голям риск от диабет и сърдечни болести в сравнение с тези, които седят за кратко време зад бюрото си.

Сред здравословните проблеми, които можем да развием заради седенето, са също болестите на бъбреците, като от тях са застрашени най-вече жените. Освен това неактивният начин на живот води и до болки в мускулите, ставите и гърба дори сред хора, които още не са навършили 40. Във Великобритания всеки четвърти работник смята, че болката в ставите и гърба са причинени от стоене на едно място.

Особено уязвими са жените, които носят високи токчета и тесни поли. Токчетата водят до отслабване на мускулите на гърба, а полите ограничават движенията на ставите, когато седим.

Експертите подчертават, че няма как да сме сигурни кога точно ще ни повлияе дългото седене. Има обаче начини да намалим вредните въздействия от липсата на активност. Ако човек става за кратно на всеки 30 минути, това ще се отрази добре на здравето му.

„Вземете си чаша вода или отидете да говорите лично с колегите си, вместо да им пишете по пощата“, съветват специалистите.

Според тях е много важно да седим с изправен гръб, а задните ни части да докосват гърба на стола. Кръстосването на краката трябва да се избягва.

Клавиатурата и мишката на компютъра пък трябва да са разположени така, че да можем да ги използваме, без да изкривяваме китките си и без да помръдваме лактите си.

Телефонът пък не бива да е твърде далеч, за да не се пресягаме непрекъснато. Ако пък вече имате болки в гърба, рамената или колената, е много важно да сте възможно най-активни, за да възстановят ставите ви своята мобилност.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*