Home / Новини / Внимание! Силиконът причинява рак!

Внимание! Силиконът причинява рак!

Силиконовите импланти водят до рядък вид рак

Американски учени съобщиха, че гръдните силиконови импланти водят до рядък вид рак. Специалистите алармират за опасността от масовото “силиконизиране” на жените в целия свят. Става въпрос за едроклетъчен анапластичен лимфом (ЕАЛ), което представлява рядък вид рак.

Експертите съветват пластичните хирурзи да разясняват различните рискове от поставянето на силиконови импланти на своите клиентки по-настоятелно. А самите жени също да се интересуват и да консултират с повече специалисти.

Този рядък вид рак се поддава на лечение с химиотерапия и лъчетерапия. Има случаи, при които преминава след премахване на силикона.

Американските учени обаче са категорични, че точно гръдните силиконови импланти причиняват този вид рак. До тези заключение достигнали след цяла година анализи и наблюдения. Средният период между поставянето на силикона и диагнозата рак е 8 години. Някои жени се оплаквали от неприятни усещания в областта на гърдите, както и от появата на бучки.

Учените съветват жените с импланти да потърсят лекар дори при минимална болка в гърдите, за да има време да се реагира бързо и адекватно при евентуални усложнения.

Честотата на заболяването в Щатите е 1 на 500 000 жени годишно. Това означава, че риск има. При жените без силикон този вид рак се диагностицира изключително рядко.
бутони за споделяне

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*