Home / Новини / Инициативата „висящо кафе“ и има ли тя почва у нас?

Инициативата „висящо кафе“ и има ли тя почва у нас?

„Едно „висящо кафе“, моля!“

 

Инициативата "висящо кафе" набира голяма популярност във Фейсбук

Малко странна, но пък интересна и благородна инициатива набира голяма популярност през последните няколко дни във Фейсбук. Става дума за т.нар. „висящо кафе“.

Какво представлява?

Накратко казано, клиентите на определени заведения имат възможността да почерпят напълно непознат човек с чаша ароматно кафе. Идеята е по история на Тонино Гуера. Заедно със своите приятели – режисьорите Федерико Фелини и Виторио Де Сика, поетът влиза в малко кафене и чува как двама си поръчват пет кафета: „Двете са за нас, трите са „висящи“, казват те. Сядат, изпиват живителните течности, тръгват си и не след дълго в заведението влиза бедно облечен човек и тихичко пита бармана дали има „висящо кафе“. Той му кимва и след минути кафето е сервирано.

В България инициативата „висящо кафе“ е прегърната с радост от хиляди хора. За отрицателно време страницата във Фейсбук събра над 7000 последователи.

„Все още има добри българи. Браво! Включвам се и аз. Днес попаднах на „висящо кафе“ и се гордея, че съм българка. Направи добро и го забрави – живея на този принцип.“; „Наистина ме просълзи тази инициатива! Браво! Подкрепям и чакам информация къде ще се прилага „висящо кафе.“; „Идеята наистина е прекрасна! Поздравления!“, гласят малка част от коментарите на феновете във Фейсбук.

Разбира се, има и такива, които не са очаровани от идеята и твърдят, че въпрос на време е ромите да започнат да злоупотребяват. Други пък пишат, че кафето не е от първа необходимост и затова няма нужда от подобна инициатива.

Важното в случая е, че въпреки скромните си доходи, българинът продължава да помага и да доказва, че има голямо сърце.

2 comments

  1. Хората са му „намерили цаката“:
    плащаш кафето на този след теб, пък ако той има възможност сам да го плати – остава за следващия…
    http://sprashivalka.com/q/125b396c7aec01d6fdd7664de9a6d421e8adbc21

  2. in fact четох в един вестник за една поетеса, която рови по кофите, поради липса на работа. Тази жена, окаяна от живота, сподели следното: „имам нужда от кафе за да си вдигам кръвното, но хората оставят чаши, в които освен кафе, е пълно с плюнки“. На база това, смятам, че идеята е изключително добра и макар всеобщото мнение, че кафето е вредно, аз продължавам да подкрепям теорията, че напротив – КАФЕТО Е ПОЛЕЗНО! Ще пробвам някой ден и аз да оставя някое и друго „висящо кафе“. Best wishes, Mavreto!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*