Home / Новини / Случи се чудо в българско село!

Случи се чудо в българско село!

Малкото жители на старозагорското село Гранит се радват на чудо. Техният летен дъб, който е най-старото дърво у нас и в Европа, се възражда. Половината от него се самовъзстановява по някакви природни закони, които изненадват местните и ги правят щастливи. Докато половината от дървото съхне, другата половина ражда жълъди, а около него се увива свеж зелен бръшлян.

Чрез т.нар. метод „свредела на Преслер“ научно е доказано, че дъбът е точно на 1669 години. Посаден е през 345 година, повече от 3 века преди създаването на българската държава. През 70-те години на миналия век дървото започва да съхне и това почти паникьосва местните и експертите. Оказва се, че подпочвените води под корените му стават все по-малко и потъват все по-дълбоко в земята, което съсипва хилядолетника, пише в. „Уикенд“. Стига се дотам, че в усилията за спасяването му е въвлечена дори дъщерята на първия човек в държавата Людмила Живкова. Тя съдейства да се направи канал от близкия микроязовир до дъба. По-възрастните казват, че е помогнала да се отпуснат пари за канала, по който така и никога не потича вода. Дъщерята на Тодор Живков обещава съдействие и за изграждане на специална

Вековният дъб в село Гранит, Стара Загора

Вековният дъб в село Гранит, Стара Загора

напоителна система за корените на вековното дърво, но през юли 1981 г. внезапно умира и проектът пропада.

Най-старото дърво у нас и в Европа е свидетел на безумни решения и действия, свързани с усилията за спасяването му.

През 1983-та местната власт го укрепва с бетон. Няколко кубика са изсипани в огромната хралупа на дъба. После е сложена и медна ламарина, с цел да не се пълни с вода от дъждовете, но по-късно роми я крадат. Скоро дъбът започва да съхне. След това хилядолетникът е укрепен с дървена конструкция, която след няколко години е заменена с метална.

През 2008 г. е вдигната ограда край дъба, за да не му вредят селските крави, овце и кози.

Изместен е и асфалтовият път, за да не пречи на клоните.darvoto

Уникалното дърво в село Гранит е висок 23,4 метра.

Смята се, че коренната му система се разстила върху 150 квадратни метра, а обиколката на стъблото е 7,46 метра.

Вековният дъб е обявен за защитен от закона през 1967 г., но така и не попада в списъка на 100-те национални туристически обекта.

Може би защото пътят до село Гранит е прекалено лош, за да се водят там наши и чужди туристи.

За дъба обаче разказва документален филм.

loading...

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*