Сполучлива рецепта за домашни кроасанчета
Продукти:
1 чаена чаша настъргано сирене (150 гр.)
1 чаена чаша настърган кашкавал (150 гр.)
около 4 чаши брашно (около 700 гр.)
чаена чаша кисело мляко с 1 ч.л. сода бикарбонат
200-250 гр. масло (настъргано, за да ви е по-лесно да направите тестото)
Начин на приготвяне:
Изсипете киселото мляко със содата в купа и разбъркайте докато шупне.
Сипете кашкавала, сиренето и маслото.
За разбъркване на продуктите можете да използвате миксер с приставки за тесто или да разбъркате с ръка.
След като се смесят добре продуктите, започнете постепенно да добавяте брашното.
В никакъв случай не го изсипвайте наведнъж, защото може да е в повече!
Отново започнете да разбърквате с миксер или на ръка.
След като се получи хубаво тесто, набрашнете плота и преместете тестото.
Размесете малко, преместете тестото в купа.
Покрийте с фолио или кърпа и поставете в хладилника за около час, докато маслото се стегне, за да ви е по-лесно оформянето на кроасанчетата.
След час извадете тестото от хладилника и пуснете фурната на 180 градуса да загрее, докато вие оформяте ароматните кроасанчета.
Разделете тестото на 10 равни топки. Разточете всяка топка.
Така разточената една топка разделете с остър нож или нож за пица на 4 и след това още на 4.
Получават се общо 8 триъгълничета от една топка.
Навийте всеки триъгълник поотделно на кроасанче.
В тава с хартия за печене подредете вече оформените кроасанчета.
Не е нужно между тях да има прекалено голямо разстояние.
Продължете така с останалите топки.
От това количество тесто с 10 топки по 8 триъгълници общо ще ви излязат 80 кроасанчета.
А ако искате да са по-големи, просто разделете тестото на по-големи по размер топки.
Можете да ги украсите със сусам.
Поставете пълната тава в предварително загрятата на 180 градуса фурна около 30 минути.
Снимка: Pixabay.com