Home / Мистично / Нови и страховити подробности за края на света и 2012 година

Нови и страховити подробности за края на света и 2012 година

Продължаваме поредицата от интересни статии за 21 декември 2012 година

 

Очакват ли ни интересни събития в края на декември?

Според надпис, издялан върху каменна стълба в Ла Корона (Гватемала), на 21 декември 2012 в. ще завърши цикълът от 5125 години от началото на Големия календар на маите.

Американски учени, занимаващи се с разшифроването на 1300-годишните камъни, изпъстрени с йероглифи, обясняват, че календарът бил изсечен в чест на посещението в Ла Корона на краля на маите Юкнум Ичаак Кахк Калакмул от град Калакмул през 696 г. от н. е. – само няколко месеца след поражението, което той претърпял от своя конкурент Тикал. Досега се смяташе, че Калакмул е загинал в битка, но става ясно, че е оцелял и е започнал да посещава съюзниците си, за да ги ободри.

Голяма част от древния надпис разказва за политическата история и обхваща период от около 200 години, но все пак в него се споменава за „края“- в пасажа за завръщането на един велик крал. Очевидно, за да отвлече вниманието от своето поражение, Калакмул се позовава на цикъла, завършващ през 2012 година.

„Това е бил период на големи политически сътресения в света на маите и царят бил принуден да се опре на голям цикъл от време, който трябва да завърши през 2012 година“, разказва археологът и директор на центъра за Мезоамерика в Тексаския университет в Остин Дейвид Стюард, оглавяващ разкопките.

„Във времена на криза древните маи използвали свой календар, за да способстват за приемствеността и стабилността, а не за да предсказват апокалипсис“, твърди археологът Кануто Бариентос от университета Дел Валие де Гватемала.

Потомците на маите също не приемат апокалиптичните идеи, така силно рекламирани в западния свят. Според тях най-вероятно датата 21 декември 2012 г. се отнася не за края, а за началото на нова ера, пише вестник „Феномен“.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*