Home / Цветя / Как да отгледаме прекрасни цветя на балкона?

Как да отгледаме прекрасни цветя на балкона?

Ако нямате двор, а много искате да си отгледате от лятно-есенно цъфтящите клубенолуковични цветя, вашият балкон може да приюти някоя и друга по-голяма саксия или кашпа, в която те ще се развиват и цъфтят прекрасно.

От анемоните най-често се отглежда видът анемоне коронариа. Клубените, които се продават в цветарските магазини, обикновено са твърде изсъхнали поради продължително съхраняване (издържат до 3 години). За да поникнат, е нужно да ги натопите за 24 часа в топла вода, а след това да ги подържите във влажен мъх или пясък за 3-4 дни. Засадете ги в лека и пропусклива почва на дълбочина 5 см и разстояние между клубените около 15 см и дръжте саксията на шарена сянка. През август и септември ще се радвате на обилен цъфтеж, пише в. „Уикенд“.

За да отгледате гладиоли на балкона, най-добре е да подберете клубенолуковици от дребни сортове, каквито

Прекрасна гладиола

Прекрасна гладиола

в момента има на пазара в голямо разнообразие. За предпазване от гъбни болести ги дръжте няколко часа в бледо-розов разтвор от калиев перманганат, след което ги почистете от горните люспи и ги посадете в рохкава и богата почва на дълбочина 7-10 см от дънцето.

В зависимост от избрания сорт разположете кашпата на такова слънчево огряване, каквото е указано на плика с луковиците.

Ако по душа са ви далиите, от тях също има множество саксийни сортове, които без проблеми ще пораснат и ще цъфтят на балкона. В голямата саксия, която ще е бъдещият им дом, направете добър дренаж, защото тези растения не понасят застоя на излишна влага и лесно загниват. Почвата трябва да е богата, водопроницаема и с неутрална реакция. Грудките се разполагат на дълбочина 10-15 см и се покриват с около 5-6 см почва. Гергините обичат слънцето, но все пак е добре да ги предпазите от обедните му лъчи.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*