Home / Новини / Жените не обичат да бъдат наричани домакини

Жените не обичат да бъдат наричани домакини

Жените, които не работят, се обиждат, когато ги нарекат домакини

Снимка: Dreamstime

“Домакиня” звучи снизходително и обидно за две трети от жените във Великобритания. Скорошно проучване показа, че дамите предпочитат да бъдат наричани “неработещи майки”, защото това показва, че най-важното за тях е отглеждането на потомството, а не домакинската работа.

Британките, които по една или друга причина не работят, държат да си поделят домашните задължения с половинката. Съпрузите пък считат, че щом жената не работи, редно е тя да се поеме изцяло домакинската работа. Това важи и за случаите, когато партньорката им се грижи за дете.

Анкетираните дами споделят, че когато кажат на някого, че са домакини, получават съжаление и съчувствие, въпреки че е неуместно. Затова предпочитат да се възприемат като “неработещи майки”, които поставят на първо място щастието на децата.

Не рядко жените, които дълго време са без работа, силно се депресират и изпадат в нервни кризи. Удовлетворението от професионалната реализация помага на работещите да се преборят със стреса и депресията. При мъжете липсата на работа може да доведе до сериозни последствия.

Проучванията показват, че най-щастливи са хората, които упражняват работа, която им харесва. Естествено, възнаграждението също има значение, но тук най-силно влияние оказва финансовата стабилност.
share button

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*