Home / Здраве и диети / Най-полезните билки и храни през есента – вижте този списък

Най-полезните билки и храни през есента – вижте този списък

С настъпването на есента трябва да помислим как да подсилим организма си, за да се противопоставим по-лесно на вирусите

Една от подценяваните храни на нашата трапеза са гъбите. Те са избягвани заради риска от отравяне, но култивираните гъби крият в себе си над 300 полезни хранителни вещества.

Част от тях имат противовъзпалително и противобактериално действие, пише в. „Телеграф“.

Пчелните продукти не отстъпват по нищо на царството на гъбите. Те съдържат в себе си над 400 полезни биологично активни вещества, а лечебната им сила е изпитана във вековете.

Чай

Джинджифилът е дар, който не бива да забравяме в студеното време.

Ароматният корен подобрява функцията на дихателната система.

Чаят от джинджифил действа противовъзпалително, пречистващо, отхрачващо и предпазващо дихателните пътища от вирусни агенти. Чай от бъз също е добър избор за есенно-зимния период.

Отварата се справя отлично с мускулната болка, възпаленото гърло и понижава температурата. Той отдавна се счита за стимулатор на имунната система. Приема се веднага след появата на първите симптоми.

билки и храни през есента

Гъбите са много полезни

Чаят от котешка стъпка е друг стимулатор на имунната система.

Билката е използвана от самия Левски, който също бил запознат с уникалните й свойства.

Лигавици

Ако искаме да бъдем здрави, трябва да поддържаме добро състоянието на основните органи и системи, които са най-податливи на заболявания. Това са лигавиците на дихателната система и на храносмилателната система. За да поддържаме здрави лигавици, трябва да приемаме достатъчно количество от витамин А и бетакаротени.

Това означава, че трябва да се насочите към оранжевите плодове и зеленчуци, които са сезонни като тикви, картофи, моркови и други. Освен че витамин А защитава лигавиците, той има мощно антиоксидантно действие.

Незаменим витамин в сезона на гриповете е витамин Е.

Най-богат източник са растителните масла и особено българското слънчогледово масло.

Затова диетолозите съветват домакините винаги да имат голямо разнообразие от масла – рапично, орехово, царевично, соево и гроздово.

Ако вече е налице възпаление на лигавицата, заложете на лавандуловото масло. То намалява отока.

Отварата от евкалипт също е изключително полезна при облекчаването на настинка и грип. Тя намалява болката в гърлото. Листата на евкалипт могат да се прилагат и под формата на мехлем.

Подправки

Индийските подправки са отлично средство за предпазване и облекчаване при симптомите на грип, показва изследване.

Най-мощно действие има кърито. В изследване взели участие 20 доброволци – 10 повалени от грип и 10 здрави човека. Оказало се, че прилагането на традиционните за индийската кухня подправки се справят отлично със симптомите на заболяванията, които ни тормозят през зимата.

Освен това лютивото удоволствие предпазва от натрупване на излишни килограми, показва пък американско проучване.

Снимка: Pixabay.com

loading...

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*