Home / Мистично / Чашата на великаните – загадка №1 в Средна гора

Чашата на великаните – загадка №1 в Средна гора

Никой не може да каже колко е стар каменният котел и за какво е направен

Една от най-необяснимите находки по нашите земи се намира в Сърнена Средна гора. Представлява огромен каменен котел с височина и диаметър 1,5 метра. Мястото е известно като Светилището Кутела или Чашата на великаните. Намира се в землището на село Розовец в пловдивската община Брезово.

Историята на откриването му е свързана с основателите на археологията у нас след Освобождението – чехите братя Шкорпил, пише в. „Уикенд“. Както се знае, те се ориентирали в своите търсения на исторически места и ценности преди всичко по разказите на иманяри. В случая с Кутела било точно така. В края на XIX век братята археолози пристигнали в село Розовец, което тогава все още носело турското си име Рахманлий. Имали си начин братята да научават това, което им трябва. Където се налагало, плащали. В Розовец това не им се наложило. Местните търсачи на съкровища сами ги отвели до светилището kutelaмежду върховете Русарето и Голяма Шипковица.

Шкорпил били повече от изненадани. Те описали огромния котел като една от най-интересните находки по българските земи. Но като сериозни учени не се наели да кажат за какво е служело каменното съоръжение. Когато те го видели, то било счупено на части. Възстановено е едва през 60-те години на XX век. Братята Шкорпил го описали като каменна жертвена чаша с дръжки отстрани. Височината му е 1,5 метра, дълбочината – 1,1. Стените са дебели 40 сантиметра. Дъното на вдлъбнатината има диаметър 50 сантиметра. Имало е и своеобразен капак. Той липсва. Според разказите на хората в Розовец още през XIX век е превърнат в каменна настилка в двора на недоброжелател.

Има много версии за предназначението на каменния котел. Според едни той е бил съд за грухане на жито. Но мегалитът по всяка вероятност е много стар. Дори по-стар от тракийската цивилизация по нашите земи, затова едва ли това е било предназначението му.

Друго предположение определя каменния котел като съд за хранене на добитък, а според трето в него са кръщавали християните. Някои определят трите вдлъбнатини до горния ръб като места за свещи, което се свързва с близкия манастир „Свети Никола“ под връх Голяма Шипковица.

На дъното на каменния котел е имало нещо като илюстрация, наподобяваща древното цвете на живота. Подобни изображения има в египетските пирамиди. Някои смятат, че цветето на живота е изобразено и от външната страна на мегалита. Всичко това кара най-смелите предположения да свързват паметника с цивилизации, много по-стари от тракийската. Автори като руския професор Мулдашев твърдят, че преди сегашната цивилизация на Земята е имало далеч по-развита в технологично отношение цивилизация. Нейните представители са били великани в сравнение с нас, като са достигали до 10-12 метра. Затова е твърде възможно именно такива великани да са си служели с каменния котел от Средна гора, както и да са автори на светилища като Вратата на Богинята Майка или много от другите мегалити по нашите земи.

В подкрепа на подобна хипотеза е и изгледът на намиращия се на около 30 метра от каменния котел друг мегалит. Той твърде много наподобява египетския сфинкс, въпреки че следите на времето значително са го разрушили.

loading...

One comment

  1. аз съм от розовец мястото е великолепно мистично и много красиво направена чашата на великаните ние си го наричаме кутела

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*