Home / Мистично / 4 интересни суеверия, за които може би не сте чували

4 интересни суеверия, за които може би не сте чували

Има някои суеверия, с които е добре да се съобразяваме

падащи звезди суеверие

Дяволската дузина

За разлика от петък 13-и, това суеверие просто твърди, че числото 13 е нещастно. Именно затова много архитекти не проектират стълби с 13 стъпала или сгради с 13 етажа. Страхът пред това число е реален у много хора и психолозите говорят за фобия, наречена трискайдекафобия.

Падащи звезди

Суеверието за намисляне на желание при падаща звезда е съмнително, но някога европейците смятали, че боговете ги гледат и когато за целта разтворят небесата, звездите започват да падат. Гърците вярвали, че падащите звезди са души на хора. Те смятали това за голям късмет и вярвали, че звездите ще ги чуят.

Чадър в стаята

Според суеверието, ако отваряте чадър в помещение, викате лошото („да излеете дъжда върху себе си“). Едно от обяснението е достигнало до нас, когато чадърите се използвали като защита от слънцето. Отварянето на чадъра в помещение се смятало за оскърбление към бога на слънцето и той можел да ви накаже с проблеми. Друга теория твърди, че чадърът защитава от житейските неуредици и отваряйки го в помещението, вие оскърбявате домашните духове (които също ви пазят), те могат да се обидят и да ви напуснат.

Нова метла, нов дом, неудачи

Съществуват много суеверия, свързани с метлите, но има едно крайно любопитно сред тях. Според преданието не можете да метете боклука от нов дом с нова метла, докато не заметете нещо вътре… Иначе ще изметете късмета си, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*