Home / Рецепти / Тиквеник за Бъдни вечер – лесна рецепта + трик за по-хубав вкус

Тиквеник за Бъдни вечер – лесна рецепта + трик за по-хубав вкус

Лесен и вкусен тиквеник за Бъдни вечер – как се приготвя?

Ако искате да приготвите лесен и вкусен тиквеник за Бъдни вечер, заложете на тази рецепта!

Крайният резултат със сигурност ще ви изненада приятно.

Има един малък трик за по-хубав вкус и е добре да го запомните.

В никакъв случай не смесвайте тиквата със захарта! Тиквата пуска прекалено много вода и тиквеникът става клисав. За да избегнете това, първо разпределете настърганата тиква върху кората, а след това – канелата и захарта. По-долу в рецептата ще намерите подробно обяснение.

За да се усеща хубавият тиквен вкус, никога не я гответе предварително. Този тиквеник се приготвя със сурова тиква!

тиквеник за Бъдни вечер

Лесен тиквеник за Бъдни вечер

Продукти:

1 пакет фини точени кори (400 гр.)

150 гр. смлени на по-едро орехови ядки

2 чаени лъжички канела

1 кг почистена и настъргана тиква (в случая е използвана „Цигулка“)

1/2 чаша олио

1/3 ч.ч. захар (ако искате тиквеникът да е по-сладък, сложете повече)

пудра захар за поръсване

Как се приготвя тиквеникът за Бъдни вечер?

Първо смесете захарта (бяла или кафява) с канелата.

Вземете кора и я намажете с малка част от олиото. Отгоре сложете още една кора. Разпределете част от тиквата, канелата със захар и орехи.

Навийте на руло от тясната страна.

Поставете рулото в тавата, в която ще печете тиквеника.

Повторете по същия начин докато се изчерпат всички продукти.

Подредете получените рула в тавата и ги намажете с малко олио.

Тиквеникът се пече в предварително загрята на 160 градуса фурна. Изпичането отнема към 1 час.

След като извадите тавата от фурната, изчакайте постният тиквеник да изстине напълно.

Поръсете с пудра захар, нарежете на подходящи форми и поднесете.

Ако следвате всички описани стъпки, Вашият тиквеник ще се получи изключително вкусен! Дори и да сте начинаещи в кухнята, със сигурност ще се справите с лекота!

Специални благодарности за хубавата рецепта и снимка на нашите приятели от Всеки може да готви – сайтът, в който се публикуват лесни, бързи и изпробвани рецепти!

loading...

One comment

  1. Здравейте. Искам да ВИ благодаря за тази прекрасна рецепта. Приготвих постния тиквеник за Бъдни вечер и всички бяха очаровани – много им хареса. Вече ще го приготвям по този начин. 🙂

    Весели празници!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*