Home / Рецепти / Мантъ – как да си го приготвим у дома?

Мантъ – как да си го приготвим у дома?

Продукти:

3 чаши брашно (чашата е 250 мл)
2 яйца
1 чаша вода (250 мл)
1,5 ч.л. сол

Омесете меко, еластично тесто от горепосочените продукти. Покрийте го с навлажнена кърпа за около 30 минути, за да се отпусне. Разделете тестото на 2 или 3. Разточете ги много на тънко. Готовите кори ги нарежете на малки, еднакви по големина квадрати (2х2 см) – във видеото е показано.

За плънката:
400-500 гр. кайма
1 глава лук
подправки по ваш избор

Обелете и настържете на едро ренде лука. Добавете го при каймата, подправете и омесете всичко много добре.

На всеки квадрат поставете малка част от каймата. Хванете всички ъгли и ги съберете в средата.

мантъ

Мантъ – едно ястие, в чийто вкус ще се влюбите

Поставете готовите в леко набрашнена тава. След като сте готови с цялото количество, налейте вода в тенджера. Сложете и малко сол. Оставете да заври. Изсипете готовото мантъ във врящата вода и разбъркайте внимателно. Оставете ги да се варят около 10-15 минути, като от време на време ги разбъркайте. Извадете ги с решетъчна лъжица в отделни порционни чинии.

За отгоре:

кисело мляко
2 скилидки чесън

Настържете скилидките чесън в киселото мляко. Разбъркайте. Разпределете чесновото кисело мляко върху всяка порция.

За соса:

3-4 с.л. масло
червен пипер
суха мента (по желание)

Загрейте маслото в тиган. Сложете и малко червен пипер, но преместете от котлона, преди пиперът да загори. Залейте всяка порция с мазнината. Можете да поръсите със суха мента.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.