Home / Рецепти / Мантъ – как да си го приготвим у дома?

Мантъ – как да си го приготвим у дома?

Как да си приготвим мантъ?

Търсите интересна и вкусна рецепта за обяд или вечеря? Предлагаме ви да опитате мантъ – кулинарен специалитет от турската кухня! Резултатът винаги е чудесен!

Продукти:

3 чаши брашно (чашата е 250 мл)

2 яйца

1 чаша вода (250 мл)

1,5 ч.л. сол

Омесете меко, еластично тесто от горепосочените продукти.

Покрийте го с навлажнена кърпа за около 30 минути, за да се отпусне.

Разделете тестото на 2 или 3. Разточете ги много на тънко.

Готовите кори ги нарежете на малки, еднакви по големина квадрати (2х2 см) – във видеото е показано.

За плънката:

400-500 гр. кайма

1 глава лук

подправки по ваш избор

Обелете и настържете на едро ренде лука.

Добавете го при каймата, подправете и омесете всичко много добре.

На всеки квадрат поставете малка част от каймата.

Хванете всички ъгли и ги съберете в средата.

Поставете готовите в леко набрашнена тава.

мантъ

Мантъ – едно ястие, в чийто вкус ще се влюбите

След като сте готови с цялото количество, налейте вода в тенджера. Сложете и малко сол. Оставете да заври.

Изсипете готовото мантъ във врящата вода и разбъркайте внимателно.

Оставете ги да се варят около 10-15 минути, като от време на време ги разбъркайте.

Извадете ги с решетъчна лъжица в отделни порционни чинии.

За отгоре:

кисело мляко

2 скилидки чесън

Настържете скилидките чесън в киселото мляко. Разбъркайте.

Разпределете чесновото кисело мляко върху всяка порция.

За соса:

3-4 с.л. масло

червен пипер

суха мента (по желание)

Загрейте маслото в тиган.

Сложете и малко червен пипер, но преместете от котлона, преди пиперът да загори.

Залейте всяка порция с мазнината.

Можете да поръсите със суха мента.

Вкусното мантъ е готово за сервиране! Приятен апетит!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*