Home / Мистично / Знаете ли каква е историята на някои от най-популярните суеверия?

Знаете ли каква е историята на някои от най-популярните суеверия?

„Бабини деветини“, градски легенди или просто страшни истории и до днес имат своите привърженици

черна котка

Проклятието на опала

Ако любимият ви камък е опал, пазете се! Казват, че той носи беди на собственика си. Суеверието е тръгнало от известната книга на Уолтър Скот „Анна Хейерщайн“, написана през 1829 г., където лейди Хермиона лъжливо е обвинена, че е демон, защото умира след като капка светена вода попада върху опаловата й огърлица и камъкът мигновено променя цвета си. Книгата толкова повлияла на репутацията на опала, че след публикуването й цената на камъка паднала с 50 процента.

Камбанен звън

Замисляли ли сте се някога защо камбаните се асоциират със сватби и специални случаи? Оказва се, че камбаните звучат заради широко разпространеното поверие, според което техният звън гони злите духове. Това поверие се появило във времената на управление на кралица Елизабет. Камбаните звънели за молитвата за успокояване на душата и за да прогонят злите духове, които стояли до леглото.

Старо, ново, взето назаем и синьо

Казват, че тази сватбена традиция се появила във викторианската епоха и се състои в подаряването на булката на четири подаръка. Старото символизира вечността, новото символизира надеждата и бъдещето, взетото назаем символизира щастието, а синьото носи чистота, любов и преданост.

Черна котка е на нещастие

Практически всички са чували, че ако черна котка ви пресече пътя, няма да ви върви. Суеверието е достигнало до нас от Средновековието заради невярно изтълкуваното поверие, че самотните жени (обикновено възрастни), живеещи с множество котки, са вещици, които и самите могат да се превръщат в котки. Така черната котка, която ви пресича пътя, може да се окаже някоя вещица, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*