Home / Кариера / Заем или наем?

Заем или наем?

Много хора си задават този въпрос – да теглят жилищен кредит или да плащат наем


Вероятно и ти, като много други, искаш да притежаваш собствен апартамент и да не се налага повече да се съобразяваш с хазяина си. Идеята настина е много амбициозна стига да имаш спестявания. За да изтеглиш кредит, трябва да отговаряш на определени условия на банката. Понякога те са непосилни за желаещите да получават финансиране за жилище. Налага се да докажеш пред банката, че ще можеш да изплащаш задълженията си. Обикновено банката финансира покупката на 80%, а останалите пари трябва да ги имаш ти. Дали обаче да се решиш изобщо на тази стъпка – е много трудна дилема. Помисли добре, защото да изтеглиш кредит за 20 000 – 40 000 хил. евро не е шега. Ако мислиш, че ще имаш възможност да изкараш пари за жилище, макара и не сега – по-добре не бързай. Лихвите, които ще трябва да изплащаш на банката, могат да бъдат убийствени. Месечните вноски могат тотално да те разорят, ако ще ги плащаш сама.

Да предпочетеш наема
Ако предпочиташ да се местиш от квартира на квартира, то наемът е идеален за теб. Винаги можеш да се преместиш, ако съседите са твърде шумни, ако си намериш работа в друг град и т. н. Можеш да наемеш по-малко или по-голямо жилище, а купиш ли веднъж апартамент – това вече става трудно. Лошото е, че винаги могат да те изгонят, да ти вдигнат наема и да ти правят проблеми. В крайна сметка ти си временно пребиваваща в жилището и ще трябва да се съобразяваш с хазяина си за всичко.
бутони към социални мрежи

2 comments

  1. Това са пълни глупости! Кредитите, които отпускат банките са с лихвен процент около 7 – 7,5%, ако от този процент извадим годишната инфлация, с която се обезценяват парите, ще разберете, че реално плащате около 3 – 3.5%(при инфлация 4%) за парите, които сте взели. При най-груба калкулация, без да се отчита намаляването на рамера през годините, ще сте на далавера, ако на годишна база цените на жилищата нарастват с повече от 3,5% на средна годишна база. Е, все още ли смятате, че да плащате наем и да спестявате (ако това изобщо е възможно) е по – добре от това да плащате кредит. Бърза, проста и логична сметка.

  2. mda ama ne!izteglil sam 30 000 lv za 7 god!pla6am po 720 lv mese4no,50% glavnica i 50 % lihva!Sled 3 god zapo4na da se uveli4ava glavnicata s 4,70 lv i saotvetno da namaljva lihvata s 4,70 lv!ako izplatj predvaritelno mi slagat i nakazatelna lihva…….njmam dumu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*