Home / Новини / Забраниха бурките в Белгия

Забраниха бурките в Белгия

Забраната в Белгия вече е в сила
Жените, които носят бурки, останаха крайно разочаровани от решението на белгийските власти. Предвиждат се 7 дни затвор и 137,50 евро глоба за жените, които не се съобразяват със забраната и продължават да носят бурка. Две жени вече са подали жалба до белгийския Конституционен съд, защото не са съгласни с решението на правителството. По последни данни 270 жени, които живеят в Белгия, носят бурка. Те обаче считат, че нарушават и дискриминират правата им.

Решението на властите бе провокирано от вероятността бурките да бъдат носени от хора, които се издирват, от терористи и престъпници. Тъй като те закриват лицето, това може да се окаже опасно за обществото. Такава забрана има вече във Франция, където бурките също са забранени на публични места.

Някои правозащитни организации се обявиха против приемането на този закон, но той все пак получи достатъчна подкрепа, за да влезе в сила. Обществото като цяло подкрепи решението на правителството, защото всеки човек би трябвало да може да бъде разпознат на улицата.

Няма информация дали белгийският Конституционен съд ще уважи жалбата на жените, които се противопоставят на забраната да се носят бурки, и дали ще бъде направен компромис.

One comment

  1. Петър Петров

    Като не им харесва във Белгия , да отидат там където бурките са задължителни за носене , пък тогава да видим дали ще са по-добре

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*