Как да си направим вкусен ябълков пай?
За да си приготвите чудесен ябълков пай, следвайте тази рецепта стъпка по стъпка.
Сами ще се убедите колко лесно се прави, а резултатът винаги е прекрасен.
За тестото:
450 г брашно
1 бакпулвер
3 с. л. захар
2 средно големи яйца
200 г студено масло
За плънката:
1 кг почистени ябълки
1/2 ч. ч. захар
2 с. л. масло
1 ч. ч. орехи
1 с. л. канела
1. За тестото пресейте брашното в купа и го смесете с бакпулвера.
Добавете захарта, леко разбитите яйца и маслото, което предварително сте нарязали на парченца.
Сега можете да замесите меко еластично тесто и да го приберете в хладилника до момента, в който е готова плънката на пая.
2. За плънката нарежете ябълките на тънки резени.
Сложете ги в тенджера заедно със захарта и маслото и задушавайте до лекото омекване на плодовете.
Накрая добавете едро нарязаните орехи и канелата.
Разбъркайте добре и свалете от огъня. Сместа трябва да поизстине.
3. Загрейте фурната до 180 градуса.
Пригответе тортена форма с отделящи се стени за по-лесно изваждане на десерта или тавичка, ако нямате такава.
4. Разделете тестото на две топки, като едната е малко по-голяма.
Разточете върху набрашнена повърхност по-голямата на кръг с диаметър, малко по-голям от този на формата (тавичката), за да се изградят и стеничките на пая.
Навийте разточеното тесто на точилката за по-лесно пренасяне и го положете в тавичката (може да го наместите с притискане направо в тавата).
5. Разточете по-малката топка тесто и изрежете лентички, с които ще покриете пая.
От останалото тесто можете да оформите няколко розички и листенца. Но ако не ви се занимава или нямате много време, пропуснете тази стъпка.
6. Изсипете плънката във формата.
Отгоре наредете лентичките във формата на решетка.
Печете около 30 минути или до порозовяване на решетката.
След като изстине, може да поръсите пая с пудра захар.
Снимка: Pixabay.com
Във видеото по-долу ще откриете друга лесна и бърза рецепта за вкусен ябълков пай.
Баба ми го направи,стана адски вкусен!
И пак ще го направим като помагам и аз.