Home / Здраве и диети / Невен – помага при невроза, депресия, артрит и болен панкреас

Невен – помага при невроза, депресия, артрит и болен панкреас

Невен – какво лекува тази вълшебна билка?

Замисляли ли сте се някога за множеството полезни свойства на невена?

Почти няма градина, в която да не се отглеждат малките оранжеви цветчета, от които всеки може да извлече множество ползи.

Невенът е едногодишна билка, която често пъти в народната медицина е наричана „Черногорци“.

Това цвете-билка е внесено от Америка през далечния 16 век. Оттогава до днес то не само украсява почти всички градини, а и се използва за лечението на редица заболявания.

В състава на невена има голям брой етерични масла. Именно в тях се крие огромната лечебна сила на това цвете. Най-полезни за човека са жълтите етерични и кехлибарени масла. Освен това в червено-кафявите цветове се съдържа и провитамин А.

За предотвратяване на гинекологични заболявания е достатъчно да сложите един цвят невен в чаша с вряла вода. След като го запарите за десетина минути, прецедете и разделете получената течност на четири равни части. Изпийте количеството в рамките на един ден.

билката невен

Билката невен

Можете да залеете три цвята от невен с 400 мл. студена вода и да ги варите в продължение на няколко минути. След това оставете отварата да се охлади и прецедете.

Приемайте от нея по три пъти на ден преди хранене.

Промивка на запушени синуси

За да направите промивка на запушените синуси, са ви нужни пет пъпки от невен.

Сложете ги в 500 мл. вряла вода и сложете съда на котлона да поври за десетина минути.

Най-добре е това да става в чайник, за да можете да му сложите накрайник и да вдишвате парата с устата. Издишвайте вдишаната пара през носа.

Повтаряйте тази процедура в продължение на седем дни и ще забравите за запушените синуси.

Нервни разстройства

Ако страдате от нервно разстройство, можете отново да се доверите на невена. За целта е необходимо да си приготвите вана с това цвете-билка.

Добавените свежи цветя невен във ваната не само ще ви избавят от стреса и ще възстановят баланса ви, а и ще ви избавят от депресия и невроза.

Панкреас

За да подобрите състоянието на панкреаса, сложете един цвят от невен в 200 мл. вряла вода. Похлупете съда и го оставете настрани до пълното охлаждане.

Приемайте по 1/4 ч.ч. четири пъти дневно.

Артрит

Заврете 1 л. вода, след което я отдръпнете от котлона и изчакайте да се охлади до 80 градуса. Добавете четири цвята от невен, похлупете и изчакайте докато сместа изстине напълно. Полученият еликсир трябва да бъде изпит в рамките на деня. Лечението продължава от 45 до 120 дни.

Снимка: Pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*