Home / Споделено / Мъчи ме един сериозен въпрос: Да напусна ли България?

Мъчи ме един сериозен въпрос: Да напусна ли България?

По-щастливи ли сте в чужбина, пита Милена

Здравейте, Прекрасни.

Аз съм на 18 години и вече ме мъчи един сериозен въпрос.

Да напусна ли България?

Голяма част от хората около мен заминават да учат в чужбина, а други се ориентират към по-големите градове тук.

Но каквото и да си говорим, повечето все някой ден искат да заминат на Запад или в Канада.

Всички твърдят, че там е по-лесно, отколкото тук, но аз не съм съвсем сигурна в това.

Нали и там човек трябва да работи много?!

Никой няма да ме храни със златна лъжичка…

И все пак, може би в тези държави работливият би се реализирал по-лесно и бързо…

Или пък греша?

Основните ми притеснения относно България са свързани с финансовите средства.

Не съм мързелива, но и не искам да работя като куче за жълти стотинки. Знаете за какво говоря…

България

Да напусна ли България?

Не са малко хората около мен, които са умни, с образование, но въпреки това получават смешни суми в края на месеца и отлагат важни неща като семейство и деца за по-напред във времето. Естествено, никой от тях не знае кога ще дойде този „точен момент“.

Иска ми се в нашата любима България нещата да са по-добре.

Пенсионерите да не живеят в мизерия…

Родителите да не виждат децата си само на Коледа и Великден… Тъжна гледка!

От една страна искам да замина на Запад, може би в Германия, и да работя за повече пари, от друга страна не ми се тръгва.

Бих искала хора, които живеят в чужбина, да ми дадат някакъв съвет или насока.

Там по-лесно ли е? По-щасливи ли сте?

Какви трудности срещате?

Ще се радвам да се включат повече хора.

Искам да реша какво да правя. Благодаря предварително!

Милена

Снимка: Pixabay.com

4 comments

  1. Vera Gerginn

    Докато си млада – иди и опитай. Ако седиш в България, никога няма да знаеш и все ще се питаш. Купи си билет за връщане с „отворена“ дата – тоест да можеш да заминеш обратно когато ти трябва. Научи английски преди да тръгнеш, поне добре ендо ниво. Направи си превод на английски дипломите ти за завършено образование (средно техникум, гимназия и т.н.) и нека някой да ти помогне с резюме на английски. Вземи препоръки от хора с които си работила. В чужбина се доверавай само на хора които познаваш. Не се отказвай от чвия път – там се нуждаещ да подаваш молба за работа поне 200 пъти докато намериш хубава работа, или работа.

  2. Със сигурност иди и работи на запад, че дори и на американския континент. Тогава ще видиш как се заработва заплата и защо там не плащат пари заради хубавите ти очи, а искат способности, квалификация и знания.

  3. Сиана Стаменова

    Добре е от сега да пробваш в друга държава, защото ваичко изисква време там. Най- важно е да знаеш езика преди да тръгнеш така ще ти бъде много по лесно всичко. Трябва да имаш и преведени документи от дипломи, клафикации и др. Хубаво е да имаш и познати където отиваш който, да ти оомогнат в началото с намиране на работа. И да стандарта и живота в другите държава е много по-добър както и въздуха от България. Храната е с по- колямо качество и други неща също можеш да си позволиш по нормален живот. Който трудно в България може да имаш. Но е по изолиран от колкото в България където имаш приятели и родни на всяка крачка с времето свикваш приспособяваш се но колкото и да не добре в България винаги ти липсват роднините, познати места и добрите приятели…. В отпуските и ваканжите тичаш по възможност да ги видиш в родината прибираш се виждаш колко е зле полужението в България поседяваш и си заминаваш, защото виждаш разлики тук и там. Виждаш, че бъдещето ти за по добър живот е по другите държава. Ако в България не изкарваш много пари всеки месец, няма как да се справиш без огромни лишения, но това са единици хора с фирми, бизнес или много добра платена професия… Другите просто приживяват някак си едвам едвам. Всипките им пари отиват да покрият елементарните си нужди. А много хора дори не успяват. Защото ние не сме европейска страна като дтугите на запад. Разликите са от тука до небето най- успелите държави в момента са Германия, Англия и Америка. Който там отите свикне и заживее не се връща на мизерията и глада в България…. тъжно но факт!!! Никой не бяга от по-хубав живот. Отиди и сама виж. Успехи!

    • Млада си, пробвай. Но ме учудва много мисленето ти казано честно. Както казваш или питаш или си чувала, че в чужбина е по лесно… Какво значи по лесно, никой, който си е зарязал семейството тук не бере парите по дърветата. Тук не е лесно, но излезеш ли повярвай ми няма да ти по лесно. Няма безплатен обяд. Всеки си плаща. Няма лесно момиче, това е живота. Борба всеки ден с цената на нещо. Пробвай може и да ти се получат нещата, дай Боже, но не се надявай на лесно. Късмет ти пожелавам.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*