Вегетарианството е начин на живот
Как да набавим полезните вещества, съдържащи се основно в продуктите от животински произход?
Какъв тип вегетарианство да предпочетем?
Вегетарианството съществува от древни времена. Много специалисти са на мнение, че тази култура на хранене е здравословна за човека във физически и духовен план.
Съществуват няколко вида вегетарианство:
Оволактовегетарианство е хранителен режим, който включва продукти от животински произход без месо – млечни продукти, яйца и мед.
Лактовегетарианство е хранителен режим, който включва определени продукти от животински произход, а именно мляко и млечни продукти.
Изключени са месото и яйцата.
Веганство – хранителен режим, който се счита за стриктно вегетарианство.
Изключени са месото, яйцата, млякото и млечните продукти.
Суровоядство – хранителен режим, при който се консумират само растителни храни, които не се подлагат на никаква термична обработка.
Единствената обработка, която се приема, е изсушаване и пюриране.
Искате да спрете месото, но ви притеснява опасността от липса на вещества, които се съдържат в продуктите от животински произход?
Можем да ви уверим, че аналогични вещества се съдържат в различните видове растителни продукти.
Ето с кои храни може да се набавят необходимите вещества и минерали:
Протеини – съдържат се в: ядките – бадеми, кашу, лешници, фъстъци, орехи и други; семена – ленено, слънчогледово, тиквено, сусам; варива – бобови, леща и грах; зърнени – овес, пшеница, ръж, ечемик, ориз, царевица, просо; соя – соево мляко, соева кайма, тофу.
За лактовегетарианци и оволактовегетарианци – млечни продукти: сирене, мляко, кашкавал.
Тук е моментът да подчертаем, че маслото и сметаната са най-бедни на протеини.
Минерали:
Калций – в зеленолистните зеленчуци, ядките, семената, хляба, сушените плодове, млечните продукти, витамин D – подобрява абсорбацията.
Желязо – в зеленолистните зеленчуци, ядките, семената, пълнозърнестия хляб.
Има го и в сушените плодове, млечните продукти, варивата, меласата, витамин С – подобрява абсорбацията.
Йод – в морските водорасли, зеленчуците и млечните продукти.
Цинк – в сусамовото и тиквеното семе, зелените зеленчуци, пълнозърнестите житни култури, лещата и сиренето.
Снимка: Pixabay.com
https://www.youtube.com/watch?v=ppJN0hsE79Y