Home / Лайфстайл / ТЕСТ: Умеете ли да управлявате ефективно времето си?

ТЕСТ: Умеете ли да управлявате ефективно времето си?

Направете този лесен тест и разберете

Вечно бързаме за някъде и все не успяваме. Околните обикновено ни прощават това, защото и самите те непрекъснато се носят в този дяволски кръг на хроничен недостиг на време и също постоянно закъсняват.

Само от време на време срещаме хора, които по някакъв вълшебен начин се изхитряват да успеят да са на пет места за един ден, да се върнат у дома, да приготвят вечеря, да се занимават с физкултура и да почетат нещо интересно. При това те винаги са се наспали и весели. Как смогват? Изглежда, че такива хора, подобно на upravlenie na vremetoвълшебниците, умеят да управляват времето и в тяхното денонощие няма 24, а най-малкото 48 часа.

Но не, те не са магове, а също такива хора като нас. Просто по природа са надарени с дарбата да разпределят времето си максимално ефективно и да използват разумно всяка минута, като не желаят да губят напразно нито грам от най-скъпоценното от намиращите се в наше разпореждане физически начала.

А способни ли сте да станете също такъв господар на времето? Дори ако сега не успявате, може би при известни разумни усилия ще успеете така да настроите жизнения си график, че лесно да успявате не само за всичко, което едва-едва, с огромно напрежение вършите сега, но и много повече. А може би контролът над времето не е вашата стихия? Тогава е по-добре да престанете постоянно да се терзаете от угризения и просто да помислите за това, че сигурно имате други достойнства и можете да си позволите този малък недостатък.

Отговорете на всеки от въпросите от теста с „да“ или „не“. Старайте се да не се замисляте, пишете това, което първо ви хрумне, дори ако след това, след известен размисъл разберете, че сте искали да отговорите различно.

1. Силно се тревожите, когато напразно си губите времето.

2. Постоянно ви се иска да имате повече време на разположение.

3. Искате навсякъде да успеете да сте навреме, да не закъснявате, но и да не идвате по-рано от назначения срок.

4. Заспивайки, можете да се програмирате така, че да се събудите след определен брой часове.

5. Вашето най-любимо време от денонощието е утрото.

6. Цените времето си и никога не го пилеете за глупости.

7. Отлично помните датите на юбилеите на своите роднини и близки и други значими за вас събития.vreme

8. Разпределяте деня си в дневник, ако не по минути, то със сигурност по часове, и се стараете винаги да следвате този график.

9. Винаги чакате последната минута, преди да започнете да правите нещо.

10. Не сте особено голям любител на бързото каране, такива шофьори ви нервират.

11. Гледате телевизия не повече от 5-6 часа седмично.

12. Когато времето не чака, сте готови да игнорирате навиците си, за да се вместите в зададения график на всяка цена.

13. Предпочитате ритмичната музика.

14. Другите хора често напразно ви отнемат времето, което много ви дразни.

15. Обикновено знаете на коя дата в следващия месец се пада събота, а на коя – понеделник.

16. Стараете се по възможност да съвместявате две неща – например правите гимнастика и гледате телевизия, разговаряте по телефона и пържите картофи.

17. Обикновено лесно заспивате и лесно се събуждате.

18. Със сигурност знаете колко време ви трябва за определена задача.

19. Винаги имате време да помислите, преди да вземете дадено решение.

20. Смятате, че е по-добре да не се храните, отколкото да не спите, и обикновено се придържате в режима си към този лозунг.

А сега вижте кои отговори – „да“ или „не“ – са повече.

Ако преобладават отговори „да“, то вие принадлежите към онези властелини на времето, които могат да свършат всичко, което трябва, и дори малко повече. Дори ако засега при вас не се получава толкова добре, както би ви се искало, не се отчайвайте. Постепенно, ако и в бъдеще активно работите над себе си, непременно ще успеете. Тогава ви очаква леката завист на колегите и познатите и възхищението на домашните. Защото ще успявате във всичко – ще правите кариера, ще отглеждате деца, ще дарявате с топлина и внимание половинката си, ще се грижите за възрастни роднини, винаги ще намирате време и за себе си.

Но бъдете снизходителни с тези, които не умеят така виртуозно като вас да боравят с времето. Старайте се де се отнасяте с разбиране към това, че за мнозина е трудно така да организират времето си, че никога да не закъсняват А ако не искате да губите напразно времето си е очакване на вечно закъсняващите, вземете книга или диск и го прекарайте с полза – в четене или слушане на музика.

Ако при вас преобладават отговорите „не“, едва ли ще успеете някога да станете пълновластни господари на вашето време. Не се отчайвайте – със сигурност имате маса други достойнства и положителни качества, за които вашите близки и приятели ще ви простят такъв малък недостатък като хроничните закъснения. Ако закъснявате, още повече за среща с човек, който никога не закъснява и не обича това у другите хора, постарайте се да вземете със себе си или да купите по пътя малък полезен или просто желан подарък за него. Тогава времето, прекарано в очакване, няма да му се стори толкова безполезно изгубено.

За да не ви е обидно, знайте, че сред успешните писатели, актьори и други звезди на културата практически няма властелини на времето. В сложни отношения с времето са били и много гении на науката, включително Алберт Айнщайн, който постоянно закъснявал винаги и навсякъде.

Въобще, чувството за време е по-присъщо на жените, отколкото на мъжете, и ако представителите на силния пол са отговорили положително на осем-девет въпроса: могат да не се смятат за ощетени в този план, пише вестник „Феномен“.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*