Home / Мистично / Величието на Петър Дънов и принципите на неговото учение

Величието на Петър Дънов и принципите на неговото учение

„Любовта е невероятното изкуство да обичаш някого без корист“, казва Учителя Беинса Дуно

 

Петър Дънов е абсолютен феномен в българския духовен живот и досега няма подобие по своите мащаби. Дейността му продължава повече от 40 години и през това време въвежда много българи в загадките на езотериката. Истината е, че знаем твърде малко за човека, допринесъл за духовното ни обогатяване и израстване. Докоснете се до неговия живот и биография тук.

Петър Дънов

Петър Дънов

Основа на делото му е словото на Исус Христос, издигнато на висота, отговаряща на ролята му в еволюцията на човека. Основните направления в неговото учение са: разбирателство и любов към ближните ни, свързване с енергиите в природата, да живеем в хармония с вселенските закони, да имаме правилни чувства, мисли и действия.

Дънов е напълно отдаден на мисията си на духовен просветител и я следва с невероятно постоянство, винаги готов да помогне на хората, да ги избави от заблудите, лежащи в миналото. Чрез неговото учение всеки от нас може да възстанови връзката си с първопричината. За тази цел той дава на последователите си формули и молитви, които са мощен инструмент в духовното израстване на човека. Те обикновено са кратки фрази, наситени с дълбоко духовно послание, които трябва да бъдат произнесени с концентрация. Чрез формулите се свързваме с положителните сили в природата. Съдържат невероятна сила, благодарение на която човек може да преодолее житейските изпитания – без страх и черни мисли, а само с безгранична любов напред по пътя.

В началото на 20-и век Петър Дънов прави няколко обиколки в България. Запознава се с жадни за знания хора, изнася беседи, постепенно освобождава съзнанието на народа от натрупани в годините заблуди, стремейки се да ги възроди за духовен живот. Често в речта си споменава Бог, говори за душата и духа на човека. Учението си изгражда на основата на принципите:

Любов

В света всичко живее чрез любовта и в нея. Тя е като стремеж дълбоко в сърцето, мощна сила в ума, красиво чувство в душата и принцип в духа. Любовта е невероятното изкуство да обичаш някого без корист, да не се замисляш дали той заслужава обичта ти.

Истина

Тя е реалността, която е основа на живота ни и съществува винаги. Според Петър Дънов истината не зависи от личните ни схващания. Нейното отношение си остава, независимо как я възприемаме и какво си мислим за нея.

Добро

Доброто може да се оприличи като непресъхващ извор, който тече постоянно и е основа в живота. За да бъде съвършен, човек преди всичко трябва да е добър. Велико е да вършиш добрини, дори и те да са малки, незначителни.

Мъдрост

Петър Дънов казва, че мъдростта е светъл лъч на безграничното пространство, който никога не угасва и ни води напред в живота. Чрез нея Бог е сътворил Вселената.

Щом мъдростта озари душата ни, всичко си идва на мястото. Човек се хармонизира, идеите му придобиват яснота и определеност, а действията му стават смислени.

Правда

Това е съвършен процес на разпределяне на божествените блага.

Правдата създава истинските взаимоотношения между хората и душите им.

Появи ли се тя, се усеща и естественото уважение, което хората трябва да имат помежду си. Когато правдата тържествува, казва Петър Дънов, ще сме свещени един за друг и няма да гледаме с презрение.

Първото стъпало към духовно пробуждане е справедливостта, чрез която се изразява и любовта към хората.

loading...

14 comments

 1. "Истината е, че знаем твърде малко за човека, допринесъл за духовното ни обогатяване и израстване. " Чудно ми е как тогава, като "знаете твърде малко" за Дънов, пишете толкова много за него? Като например, че Дънов се е "дипломирал" в Щатите. Да, наистина знаете малко за Дънов, защото истината е, че той не се е "дипломирал" в Щатите, той е следвал теология в Щатите, но нито е защитил степен "бакалавър", което пък не бу дава правото да защитава следващата степен – "магистър", след която, ако бъде защитета чрез дипломна работа, се удостоверява, че следването е завършило успешно. Дънов е един провалил се студент, следвал богословие в Щатите. И провалът с богословието го е заместил с езотериката на Розенкройцерите, от които произлизат масоните, илюминатите, мераклиите за разправа с Християнството, радетелите за Нов Световен Ред.

 2. Не знам много за него, но не ми харесва думата "провалил се". Той не се е провалил, той се е отдалечил от онези богословски догми, които са се изучавали стандартно. Той е поел друг път на развитие, меланжирал е християнство и източните религии. По-скоро традиционното християнство се е провалило, защото е загубило последователите си и продължава да ги губи. Той е учил медицина в Щатите, но тя не е дала отговор на неговите въпроси за смисъла, не само телесното. После е учил богословие, но и то не е успяло да даде отговор на въпросите, които си е поставял, затова е потърсил другаде. Какво значи някаква тапия за богословие?

 3. Само един ограничен човек може да говори за дипломи, титли и звания, като ги свързва с мащабите на духовна изява , каквато се наблюдава при Учителите на човечеството. Когато хората се отклонят от правилния еволюционен ритъм, Разумният свят изпраща свой представител, който да даде тласък на духовността сред определен народ, нация, а оттам и на цялото човечество. Не богословското образование е Изворът, от който е Учителят е черпил с пълни шепи, а живата му връзка с Христовия Дух, която той запазва до края на живота си. Цялото Небе се изяви чрез човека Петър Дънов, когото сега милиони хора по света наричат с уважение Учителят!

 4. Петър Дънов е светец.

 5. истинен

  Вие, Мачканов, от къде черпите познанията си?
  Толкова убедено се изразявате …

  Първо се образовайте и след това давайте мнение – за каквото и да било!

 6. Мащабът на измамите с така наречените "дипломи" на Дънов – по богословие и по медицина, са само част от структурирането на измамното му "учение". Да си посещавал само един семестър "медицина" и с това да се "доказва" "докторството" на "Учителя" си е чиста измама. Не може едно учение, претендиращо за "истинско", да си служи с измами. И тези измами не са само до споменатите тук "дипломи"…

 7. Велик е Учителят! Тепърва има да черпим от словото му! Личността на богослова Петър се отнася към словото на Беинса Дуно така, както личността на Исус към мъдростта на Христос, ползваща личността само като проводник! Поклон пред Учителя!

 8. Защо тогава нашата православно църква го отрича?

 9. Не го разбира! А не го разбира, тъй като е фиксирана във фалшиви догми, откъснати от живото слово.

 10. Петър Дънов е изключителна личност и много харесвам неговото слово. Благодарност и поклон пред Учителя!

 11. Mihail Leonov

  Това, което най-силно разделя Дънов и Църквата е вярата на т.нар. „Учител” в кармата и прераждането, които Църквата отрича.

 12. Mihail Leonov

  „…нищо ново под слънцето.”

  Библия. Книга на Еклисиаста или Проповедника, гл. 1:9

 13. Mihail Leonov

  Не може да се отрече многообразието и всеобхватността на дейността на Дънов. Но няма нищо невиждано и нечувано. Не откриваме нищо ново. Всичко старо е систематизирано, понякога с малки, понякога с по-големи промени. Т.е. „…нищо ново под слънцето.”

 14. Mihail Leonov

  Отговарям на Йонко и не съм съгласен с Баев – къде сте завършили психология господин Баев? Нищо лично .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*