Home / Новини / Уникално! 5-годишната Виктория прочела 436 книги!

Уникално! 5-годишната Виктория прочела 436 книги!

Петгодишно дете оглави класацията за най-много прочетени книги в Регионалната библиотека във Велико Търново.

От няколко години библиотеката в болярския град води подобна статистика за читателите си. За 2014 г. първото място с 436 прочетени книги безапелационно поведе малката Виктория Калчева. Любопитното е, че през последните 3-4 години, преди да стане първа, Вики непрекъснато е била в Топ 10 на най-редовните читатели и посетители на библиотеката, пише в. „Телеграф“.

„Виновник“ за любовта на петгодишното момиче към книгите е нейната баба Надка Калчева, която е бивша библиотекарка в същата тази регионална библиотека. Като малко детето непрекъснато било при бабата, тъй като родителите му били на работа.

„За пръв път заведох Виктория в детския отдел на библиотеката, когато беше само на две години. В началото тя беше като стъписана и уплашена от непознатата обстановка и хората вътре.

Виктория Калчева книги

Виктория Калчева

Постепенно обаче се отпусна и се успокои. Докато аз говорех с бившите си колежки, Вики разглеждаше шарените книжки по рафтовете. Избираше си няколко книжки, които аз й четях. Постепенно само започна да ме моли да отидем пак при книжките с хубавите картинки. Ходехме обикновено когато времето е лошо или вали дъжд. Хващаме автобуса или такси, избираме си оттам книжки, връщаме се и докато навън вали, ние седим на топло вкъщи и по цял ден си четем приказки“, разказва баба Надка.

Миналата година се случило така, че детската градина на Вики била затворена за известно време за ремонт и се наложило детето да остане при баба си. След това пък то се разболяло и отново било принудено да си седи вкъщи. Единственото развлечение на момичето били книжките, чрез които то се потапяло в тайнствения и приказен свят и забравяло за лошото време навън или за високата температура и болното гърло.

„Чрез детската книжка развиваме въображението на детето и обогатяваме речника му. А и когато четем книжка, обичаме да се гушнем двете. Така има една по-голяма интимност и детето се чувства по-обичано и защитено“, смята бабата на Виктория. Малката Вики пък признава, че харесва книгите, защото от тях научава много нови неща. А любимата й поука от тях била „Който не работи, не трябва да яде“.

Бабата Надка Калчева разказва, че в началото любимата книжка на внучката й била „Мечо Пух“. След това на дневен ред дошли приказките за принцеси, а сега Вики най-много си харесва „Замръзналото кралство“, книжка по едноименното филмче на Дисни. Освен тях момичето обича още и приказките за животни и книжките с логически игри.

За баба Надка любовта на внучката й към книгите не е изненада. Съпругът й е историк, професор във Великотърновския университет. Бащата на Вики, Константин, също още от малък бил постоянно с книжка в ръка.

„Той и брат му се научиха да четат още на 5 години, преди да тръгнат на училище. В първи клас, докато другите деца учеха буквите и сричаха по буквара и читанката, те двамата си носеха книжки от къщи и четяха гладко. В нашия дом и нашето семейство книгата никога не е била рядък и случаен гост“, обяснява Надка.

Надка Калчева разказва, че освен детските книжки, внучката й обича и да рисува и да оцветява. Гледа телевизия и обича да си играе на таблета. Родителите й обаче зорко следят детето да не прекалява с взирането в компютърния екран и да не играе на неподходящи за възрастта й игри с насилие. Самата баба Надка с горчивина споделя, че днешните деца все по-рядко общуват помежду си.

„Дори и когато седят един до друг или живеят в два съседни апартамента, те не се срещат да си говорят, а си чатят на компютъра или по мобилните телефони. Компютърът все повече заменя всичко останало в живота и развитието им. Повечето подрастващи много рядко вземат в ръце да четат книга. Каквото им трябва, го намират в интернет и там си го четат. А контактът с напечатаната книга е уникален. Мирисът на хартията и мастилото е неповторим и не може да бъде заменен с четивото в интернет“, смята бившата библиотекарка Надка Калчева.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*