Home / Лайфстайл / Лесно е: Да превърнем парите в щастие!

Лесно е: Да превърнем парите в щастие!

Много лесно, само да спечеля от тотото и ще ви покажа, казвате си вие. Намалете темпото, препоръчват психолозите, преди да хвърлите радостно парите във въздуха и да ги пропилеете.

Защото не е важно колко сте похарчили, а как сте ги похарчили.

Ето няколко добри съвета, за да усвоите изкуството да накарате парите да ви донесат щастие.

Намалете разходите си

Пресмятате, че не можете да си позволите пътуване за уикенда или дори вечеря в ресторант веднъж седмично, когато едва смогвате да покривате разходите по луксозната си кола.

Преценете дали да не изтъргувате скъпия си автомобил за по-поносимо за джоба ви возило и така да освободите част от парите си

пари

Купувайте си преживявания, а не вещи!

от заробващата „издръжка“ на тази скъпа за вас кола. Изследване на университета в Мичиган, САЩ, показва, че шофирането на луксозна кола не носи повече щастие от карането на по-евтин и икономичен модел автомобил.

Инвестирайте в други хора

Психолози провели един и същи експеримент в две страни с много различен стандарт на живот – САЩ и Уганда. Те дали малка сума (5 щатски долара) на случайно избрани на улицата хора. Помолили някои от тях да похарчат парите за себе си, а други – за друг човек, и в края на деня да се срещнат отново. Вечерта се оказало, че тези, които „инвестирали“ в други хора, се чувствали много пo-щастливи от онези, които си подарили нещо на себе си. Изненадата била, че дори бедни участници в експеримента, които всекидневно се борели за насъщния си, били по-доволни да дадат парите в полза на други хора.

Специалистите обясняват еднаквия ефект от начина на харчене при напълно различни хора със заключението, че е по-добре да направиш с парите си нещо добро за друг човек, отколкото да се главоболиш как да ги умножиш и да се опитваш да трупаш за себе си.

Купувайте преживявания, а не вещи

Мнозина вярваме още от времето, когато сме били деца, че ключът към щастието е да имаш хубава къща с гараж и двор с градинка отпред. Проучване сред 600 собственици на прекрасни домове с тези екстри обаче разкрива, че те не са по-щастливи от хората, които живеят под наем или в скромен апартамент.

Оказва се, че материалните придобивки доставят по-малко щастие от „купуването“ на преживявания като пътувания из страната и в чужбина, срещи с приятели или забавления навън. Дори краткотрайните изживявания като вечеря в приятна компания имат дълготрайна стойност – създават спомени, които продължават да ви носят щастие дълго след това. Допълнителен плюс е, че не е необходимо да изхарчите цяло състояние за екзотично пътуване веднъж през живота си и после да берете плодовете на приятните спомени от него до края на дните си, пише сп.“Журнал“. Според изследване на учени от Нова Зеландия четири-дневен кратък отдих извън дома и селището, където живеете, може да ви осигури щастливото усещане за измъкване от сивото ежедневие и стреса.

Вкусвайте лукса на части

Спечелили сте пари и отивате на почивка в скъп курорт със спа център. Поръчвате си пакет услуги с всички екстри, защото така ви излиза по-евтино. Но на следващия ден вече сте похарчили всички пари. Помислете дали не е по-добре да разпределите сумата, с която разполагате, за по един масаж или друга процедура на ден и да удължите удоволствието си със седмица.

Превърнете навиците в удоволствие

Помните ли студентските години, когато пиехте всеки ден по едно ароматно виенско кафе или френско лате, да речем. Тогава това беше удоволствие, което „гълташе“ голяма част от дневния ви бюджет. После, когато вече тичахте за работа като млад специалист, пак всяка сутрин пиехте любимото си кафе, но го гълтахте набързо, на крак, сред тълпата на улицата, за да си доставите необходимото количество кофеин за събуждане преди поредното заседание. Сега дори не обръщате внимание точно какво пиете, претрупани от задължения от ранни зори – не само работа, но и семейство, деца…

Психолозите предлагат да върнете времето назад и да превърнете навиците си отново в удоволствие. Кажете си „Днес е денят на моето кафе лате!“ Идете в приятно кафене, поръчайте си любимата напитка с ароматна пухкава пяна и се насладете на момента – радост за сетивата и душата. Правете го веднъж в седмицата.

Тази стратегия доставя не само щастие, но може да пести и пари. Помислете си за нещо, което редовно купувате, но бихте могли да минете и без него – например скъп италиански сладолед. Опитайте да се откажете за няколко седмици, а после го купувайте от време на време като „награда“ за устойчивостта си. Освен че ще го оцените по-високо, ще намалите и разходите си.

Платете сега, консумирайте по-късно

Съвременните технологии – от магнитните кредитни карти до мобилните приложения за разплащане, ни окуражават да пазаруваме и консумираме какво ли не, без да плащаме в брой на момента. Наистина е много удобно, но този виртуален начин на харчене може да е абсолютно противопоказен за „доставката“ на щастие.

За да не допуснете нежелания ефект от неусетното изтичане на парите от банковите сметки, предприемете обратната тактика: плащайте сега, а консумирайте после. Канадски учени от университета на Торонто провели кратък експеримент – попитали 30 души, подбрани на случаен принцип, колко пари са похарчили от кредитните си карти през последния месец, без да поглеждат извлечението от банката. Всички до един посочили по-малка сума от реалната, като понижили разходите си средно с 30%.

Ползата от предварителното плащане е, че слага спирачки пред свръх-шопинга, който надвишава финансовите ви възможности. Има и бонус – удоволствието от приятното очакване и предвкусване на щастието от използването на покупката. Например започвате да мечтаете за великолепието на дворците и парковете от момента, в който купите самолетния билет за Виена, или за красивите плажове и рибните специалитети веднага щом платите почивката в Гърция.

Планирайте ваканциите си

Основният въпрос остава – дали е по-изгодно да използвате ранните записвания или предложенията в последната минута за пътувания и почивки, които предлагат различни туристически агенции. Предварителните резервации ви дават възможност да разпределите парите си, да внесете сумата на части и да изпитате щастието от очакването на ваканцията. Но пък може да се окаже, че сте дали повече от този, който се е записал ден преди заминаването. Затова вижте основните плюсове и минуси на двата варианта:

Ранни резервации – обикновено предоставят допълнителни намаления за деца, трети човек или храна, ваучери за някои услуги в хотелите, а и самолетните билети винаги са по-евтини, когато са резервирани месеци напред. Има обаче известен риск пътуването да не се състои, или транспортните фирми да променят разписанието си, летищните такси и цените на горивата.

В последната минута – обикновено са останали само няколко свободни места, които агенциите предлагат на възможно най-ниска цена, за да не провалят цялото пътуване, което е супер изгодно. Стига да можете да тръгнете веднага, да не сте голяма компания и да има места за всички, и най-важното, да разполагате със средства за плащане наведнъж.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*