Home / Цветя / Седефче – как се отглежда и за какво помага?

Седефче – как се отглежда и за какво помага?

Ароматната рута или седефчето е неголям храст в височина около 70 см. Семейството му е родом от Средиземноморието. Широко разпространен е от древни времена като лекарствено растение.

Седефчето се е използвало при различни очни възпаления, отравяния, за облекчения при ревматични заболявания, като дезинфекциращо средство и при болки в главата. Етеричното масло, извличано от него, се е прилагало в медицината, парфюмерията и в кулинарията.

В по-големи дози обаче растението е отровно. Сокът от свежите листа предизвиква кожни раздразнения, пише в. „Уикенд“.

Рутата е особено декоративно растение. Пересторазсечените й листа гъсто покриват клонките, а от края на юни до късна есен ажурният храст образува щитоносни съцветия с многобройни жълти

седефче цвете

Седефче за вашата градина

цветове.

През зимния период засипете почвата със сухи листа, за да защитите растението от измръзване. За доброто развитие е необходимо слънчево, защитено от вятъра място, както и добре дренирана плодородна почва.

Множи се по два начина: 

Рутата може да размножите вегетативно и чрез семена. Малките семена, заключени в кутийката, леко прорастват без стратификация след 1-2 седмици. Семената може да засеете през ранната пролет или като разсад през май на открито. Оптималната температура за прорастването им е около 20 градуса.

Разсадът се засажда след края на пролетните мразове. През втората година започват да цъфтят, а след третата цъфтежът е най-обилен.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*