Да, в заглавието няма грешка – тази рецепта е за печени понички. Те са поне толкова вкусни, колкото и пържените. Тази тестена вкусотия се приготвя лесно и всеки може да се справи с рецептата.
Продуктите за печените понички са:
1 ч.ч. прясно мляко (задължително е да е хладко)
1/3ч.ч. захар
1 яйчице
60 грама масло, което трябва да е разтопено
2 ванилии
щипчица сол
15 грама прясна мая, но може да се замени и със суха
към 3 1/2ч.ч. брашно
За глазурата ще ни бъдат необходими:
150 гр шоколад
1 суп.л. масло
1 суп.л.прясно мляко
цветни пръчици за украса
Приготвяне на печените понички:
В купа се изсипват хладкото мляко, към което се добавя маята.
Разбърква се и се слагат захарта, яйчицето, масълцето и ванилиите.
Отново се разбърква, за да се смесят идеално всички продукти.
Към брашното се добавя солта и сместа се изсипва при течните съставки.
Омесва се меко тесто, отгоре се намазва с малко олио, покрива се с фолио и се оставя да втаса.
Когато тестото удвои обема си, се прехвърля върху набрашнен плот и се разточва голяма кора.
Изрязват се кръгове с помощта на най-обикновена чаша, а по средата на всеки кръг се прави малка дупка (може да се използва по-малка чаша). Така оформените понички се подреждат в тава, в която има хартия за печене и се оставят докато удвоят обема си.
Поничките се пекат към 15-20 мин. на 180 градуса.
Глазурата за печените понички се приготвя толкова лесно, колкото и самото тесто. Всички продукти, с изключение на цветните пръчици, се смесват и се разтопяват на водна баня.
След като поничките се извадят от фурната и се оставят да изстинат, се потапят от едната страна в шоколада. Отгоре се украсяват с цветни пръчици.
Гарантираме ви, че щом веднъж опитате тези понички, рецептата ще се превърне в любима.
Благодарим за тази чудесна рецепта на сайта за лесни и бързи вкусотии Всеки може да готви!