Home / Любопитно / Парфюми и цитрусови ухания – ароматите на младостта

Парфюми и цитрусови ухания – ароматите на младостта

Едва ли има жена, която да не е привлечена от цитрусовите ухания. Те са толкова свежи и толкова приятни, че изобщо не е случаен факта колко много от дамите предпочитат да купуват парфюми с такива нотки.

Всъщност, точно цитрусовите аромати са едни от първите, които започват да се използват в парфюмерийната индустрия и много бързо се превръщат в голям хит на пазара.

Почти всички популярни и уважавани марки започват да произвеждат парфюми, базирани на цитрусови нотки за дами от всякакви възрасти.

Любопитен факт е, че има дори цели колекции, които са на основата именно на свежите цитрусови ухания. Може да разгледате някои актуални предложения от Венера Козметикс.

Една от причините за любовта на всички към тях е, че те са толкова нежни и приятни, че могат да бъдат идеален фон, към който да се добавят други, по-наситени и силни есенции. Така например е известно, че ако към тежките ухания, характерни за Изтока, се добави малко цитрусов аромат, то парфюмът ще блесне в напълно нова светлина и ще стане много по-универсален – тоест ще може да се използва от дами във всяка една възрастова група и при всеки един повод, било той официален или не чак толкова. Ако трябва с няколко думи да охарактеризираме парфюмите на цитрусова основа, можем да кажем, че те са леки, ненатрапчиви, деликатни и устойчиви.

различни парфюми

Кои са най-популярните цитрусови аромати?

Ако решите да използвате парфюмна композиция на цитрусова основа, то тогава бъдете сигурни, че няма да се почувствате нито за миг отегчени от това ухание. Нито ще се притеснявате за това, как околните биха ви възприели. Тези ухания са изключително привлекателни и ароматът им е в състояние да опияни всеки. Затова и масово се предпочитат като част от състава на парфюми, произведени от реномирани марки – може да получите повече вдъхновение на https://fragrances.bg/versace.

Кои са най-популярните цитрусови аромати, използвани за създаване на уникални парфюмни композиции?

Портокал

Този аромат се извлича по специална технология за студено пресоване, за да се добие етеричното портокалово масло. Като правило се използват предимно корите на плода.

Портокаловото дърво се използва и за създаване на друг популярен в козметиката продукт – портокалово етеричното масло, но всъщност технологията за неговото производство е коренно различна. Важно е да се отбележи, че при използване на различни сортове портокал се получава масло с различна доза стипчивост. Например, най-сладката миризма може да бъде извлечена от специалния сорт, наречен червен сицилиански портокал. И както вероятно сте забелязали, миризмата на етерично масло от портокалово дърво е много различна от аромата на портокаловите плодове.
Лимон

Лимоновото етеричното масло се получава също чрез студено пресоване или по метода на дестилация. Последният метод е характерен за обработката на листа или младите клони на растението. В парфюмите обаче лимоновото ухание има една важна особеност, а тя е, че се усеща като малко груб и горчив аромат, с леки тревисти нотки. Всъщност именно това го превръща в уникално и много предпочитано ухание.

Мандарина
Вероятно не знаете този факт, но етеричното масло от мандарина се произвежда в доста ограничени количества. Като част от състава на различните парфюмни композиции уханието от този плод се възприема като леко сладникаво, с примес на нежни дървесни акорди. Ухайните съчетания, в които се усещат нотки на мандарина, са страхотни. Дамите ги обожават, защото с тях се чувстват комфортно и не се опасяват, че парфюмът им може да бъде сметнат за твърде натрапчив и неподходящ за определени поводи.

Грейпфрутът

Това етерично масло се произвежда сравнително отскоро. Всъщност, от гореспоменатите то е единственото, което досега не се е използвало много-много в дамските парфюми. Вероятно това се дължи на факта, че парфюмите с нотки на грейпфрут се усещат като твърде стипчиви и дори леко горчиви. Но, както знаем, най-често цитрусовите ухания се използват като допълнителни в композициите и много рядко на тях се залага като на базови аромати. Така че, вероятността подобни ефекти да навредят на уханието, е минимална.
По важното е, че един парфюм с цитрусови ухания винаги може да ви зареди с усещане за щастие, да ви дари с повече енергия и сили, да ви вдъхновява и освежава. Психолозите са на мнение, че ако често изпадате в лошо настроение, един добре подбран парфюм с цитрусови аромати определено ще ви помогне да възвърнете форма.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*