Home / Любопитно / Бърз кредит или стандартен заем – коя е по-добрата опция за нас?

Бърз кредит или стандартен заем – коя е по-добрата опция за нас?

Когато ни се наложи да изтеглим определена сума пари, ние сме изправени пред избора да вземем бърз кредит от кредиторска фирма или да разчитаме на стандартен заем от банка (или друго юридическо лице) . В какви ситуации, обаче, не бихме се доверили на стандартен заем и има ли случаи, в които той може да е предпочитана опция пред тегленето на бърз кредит? Това е именно въпросът, на който ще дадем отговор в тази статия.

Нека първо припомним какво представлява всеки един от двата варианта и какви са техните особености.

Тегленето на бърз кредит представлява лесен и експедитивен процес на заявяване на парична сума (най-често до 1000 лева), която бива одобрена в рамките на минути или часове. За изтеглянето на бърз кредит, единственият документ, който трябва да се предостави на съответната организация, е личната карта на човек. Заявяването на бързи кредити онлайн през съответния доверен кредитор става най-често с помощта на само няколко кликвания.

В днешно време той е по-предпочитаната опция, поради малкото документация и скоростта на процеса на обработка. В повечето случаи това е идеалната възможност за финансово подсигуряване, когато имаме нужда от неголям брой пари до заплата или пък е изскочило нещо важно, което изисква съответните материални средства.

стандартен заем

Когато ви трябват пари…

Нещо характерно за бързите кредити и за нормалните банкови заеми е, че и при двата отпуснатата сума не надвишава лимита за нормален потребителски кредит, тоест почти винаги е под 1500 лева. Условията по погасяване на двата вида заем също си приличат изключително много.

Но въпреки многото техни общи характеристика, трябва да можем да правим разлика между тях.

Стандартният заем се различава от бързия кредит по много аспекти. В тази статия ще обърнем по-голямо внимание на два от тях и това са документацията, нужна за получаването на такъв и времето, което отнема, за да се одобри и отпусне съответната сума, заявена предварително.

Докато при заявяването на бърз кредит трябва да се представи само документ за самоличност, при взимането на заем от банка почти винаги се изисква документ за доказване на дохода. По този начин банките се подсигуряват, че дори и да възникне проблем, те ще могат да намерят начин да върнат средствата си в даден момент в бъдещето. Също така трябва да се отбележи, че почти навсякъде в България кандидатстването за потребителски кредит се извършва на място в съответен клон на банката. След това заявката се преглежда, одобрява и парите се взимат на момента или по банков път. По този начин човек трябва да отдели време един път да намери и подготви нужната документация, след това да отиде на място и да я подаде за разглеждане и чак накрая, след като този процес е приключил, неговата заявка евентуално да бъде одобрена от съответната банка.

Случаите, в които човек би се решил да предпочете варианта на взимане на стандартен заем, са най-често, когато не бърза с вземането на желаната от него сума и е готов да жертва част от времето и енергията си, за да подсигури по-нисък лихвен процент или по-голям срок на погасяване.

При бързите кредити е характерно, че при доста компании първият заем може да е безлихвен. При стандартните заеми, тази опция често не съществува, но за сметка на това може да бъде заменена с по-голям период на погасяване. Бързите кредити трябва да бъдат върнати в срок от месец или няколко месеца след тегленето им, докато банковите заеми могат да бъдат изплащани дори години след тяхното вземане.

В крайна сметка – кога трябва да теглим бърз кредит и кога стандартен заем? Това зависи изцяло от житейската ситуация, в която се намираме. Ако имаме спешна нужда от конкретната сума и не може да отлагаме нейното взимане, то нашият избор се ограничава до тегленето на бърз кредит. Ако, обаче, сме предвидили, че не бързаме заникъде и не искаме да рискуваме с връщането на сумата в кратък срок, то тогава може би трябва да помислим за заявяване на стандартен заем.

Независимо коя от двете опции решим да изберем, винаги трябва да сме наясно с последиците от нашите действия и да сме проучили условията на теглене на съответния кредит.

Снимка: Pixabay.com

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*