Home / Рецепти / Пана кота с шоколадов сос – ето как се приготвя този въздушен десерт

Пана кота с шоколадов сос – ето как се приготвя този въздушен десерт

Лек, почти въздушен и много вкусен десерт, с който ще изненадате близките си

Необходими продукти за 2 порции:

сметана (33-35% мазнини) – 300 мл;.

захар – 25 гр;.

ванилия – около 5 грама;

желатин – 1 чаена лъжичка на прах;

малко масло, колкото лешник;

млечен шоколад – 30 грама

Начин на приготвяне:

1. Желатинът се накисва в 2 супени лъжици вода за 5-7 минути.

Формите, в които ще излеете сместа, се намазват с масло.

2. Около 200-220 мл. сметана се изсипва в подходящ съд и се прибавя захарта, след това – ванилията.

3. На слаб огън, докато разбърквате непрекъснато, се прибавя и останалата сметана.

Вари се, докато се появят мехурчета.

След като стане готово, се отстранява.

пана кота

Рецепта за пана кота

4. Щом изстине, се добавя желатинът и се бърка непрекъснато .

5. Желатинът се изсипва в крема, разбърква се добре и се изсипва в намаслените форми.

6. Десертът се оставя в хладилника за една нощ (или най-малко за 8 часа).

7. Малко преди да сервирате, трябва да сложите изстудените купички в топла вода и да ги обърнете в подходяща чиния.

8. Приготвяне на шоколадовия сос:

Разтопете шоколада на среден огън, прибавете останала сметана (трябва да имате за декорация 1-2 супени лъжици сметана), разбъркайте добре, докато се получи гладка консистенция.

Махнете от огъня и охладете.

9. Изсипете соса около десерта.

Украсете с шоколадови парчета, поръсете с какао.

От останалата сметана с помощта на клечка за зъби оформете малки сърца.

Имайте предвид, че дизайнът на крема се прави точно преди сервиране.

Пана кота може да се съхранява в хладилник поне 2-3 дни преди да бъде сервирана.

Бон апети!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*