Лек, почти въздушен и много вкусен десерт, с който ще изненадате близките си
Необходими продукти за 2 порции:
сметана (33-35% мазнини) – 300 мл;.
захар – 25 гр;.
ванилия – около 5 грама;
желатин – 1 чаена лъжичка на прах;
малко масло, колкото лешник;
млечен шоколад – 30 грама
Начин на приготвяне:
1. Желатинът се накисва в 2 супени лъжици вода за 5-7 минути.
Формите, в които ще излеете сместа, се намазват с масло.
2. Около 200-220 мл. сметана се изсипва в подходящ съд и се прибавя захарта, след това – ванилията.
3. На слаб огън, докато разбърквате непрекъснато, се прибавя и останалата сметана.
Вари се, докато се появят мехурчета.
След като стане готово, се отстранява.
4. Щом изстине, се добавя желатинът и се бърка непрекъснато .
5. Желатинът се изсипва в крема, разбърква се добре и се изсипва в намаслените форми.
6. Десертът се оставя в хладилника за една нощ (или най-малко за 8 часа).
7. Малко преди да сервирате, трябва да сложите изстудените купички в топла вода и да ги обърнете в подходяща чиния.
8. Приготвяне на шоколадовия сос:
Разтопете шоколада на среден огън, прибавете останала сметана (трябва да имате за декорация 1-2 супени лъжици сметана), разбъркайте добре, докато се получи гладка консистенция.
Махнете от огъня и охладете.
9. Изсипете соса около десерта.
Украсете с шоколадови парчета, поръсете с какао.
От останалата сметана с помощта на клечка за зъби оформете малки сърца.
Имайте предвид, че дизайнът на крема се прави точно преди сервиране.
Пана кота може да се съхранява в хладилник поне 2-3 дни преди да бъде сервирана.
Бон апети!