Тази рецепта не е от най-лесните, но пък е интересна.
Вкусът е приятен и определено ще успеете да впечатлите всички.
Имате нужда от следните продукти за 6 порции:
700 гр кайма (най-добре смес)
2 гл. лук (накълцани)
4-5 стръка праз
2 с.л. ориз
1 филия хляб
3 с.л. олио (можете да използвате и мас)
3 с.л. домашен сос
сол
черен пипер
копър (скълцан)
кисело мляко или сос бешамел
Приготвяне:
Запържвам лука в мазнината.
В друг съд смесвам лука, каймата, предварително накиснатия и отцеден хляб, ориза, копъра и черния пипер.
Нарязвам стръковете праз на парчета, дълги около 7-8 см. След това ги натърквам върху дървена дъска, за да се отделят пластовете.
Избутвам вътрешността и използвам двата външни листа за пълнене.
Запълвам „тръбичките“ с каймата и ги подреждам в тенджера.
Върху всеки ред слагам от накълцаната сърцевина на праза. Покривам всичко с малко вода и доматения сос.
Оставям ястието да заври.
Когато станат почти готови, ги слагам да се поизпекат във фурната.
Поднасям с кисело мляко или сос бешамел.