Home / Мистично / Магичното въздействие на музиката от древността до наши дни

Магичното въздействие на музиката от древността до наши дни

Пророци и свещеници от векове използват специални музикални инструменти

 

орфей

По време на литургии древноеврейските свещенослужители свирели на флейта, рог или тръба. Левитите често използвали струнни инструменти – лира, арфа; духови – флейта от тръстика, дърво или кост; ударни – барабани, цимбали, гонгове, камбанки. Благодарение на особеностите на вибрациите звукът на всеки инструмент въздействал по определен начин върху подсъзнанието. Например рогът (шофар) звучал не само в литургиите, но е всявал паника на бойното поле. Свиренето на флейта, барабан, арфа потапяли човека в състояние на екстаз и мистично озарение.

И днес на музикалните концерти може да се види как слушатели изпадат в транс – на лицата им се появява особено изражение, те се поклащат със затворени очи в ритъма на музиката. Това е резултат от въздействието на универсалните, нарочно подбрани честоти. Някои композитори успяват интуитивно да ги напипат и на тяхна основа да създават мелодии, въздействащи върху аудиторията по магически начин.

Но е възможен и обратният ефект. По време на изпълнението хората стават и напускат залата, а на въпроса защо си тръгват преди края на изпълнението, отговарят, че са усетили дискомфорт, пише вестник „Феномен“.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*