Home / Любопитно / Кога и как да смените маслото в колата си?

Кога и как да смените маслото в колата си?

Когато влезете в една нова или употребявана кола, едно от първите неща, за които вероятно ще попитате, е как да я поддържате или колко добре е поддържана.

В случай на употребяван автомобил, можете да узнаете дали се поддържа или не, като да видите отбелязаните дати и километри за смяна на маслото и друга информация за обслужване.

Тази информация може да помогне да се сключи или да се спре сделката. Когато става дума за двигателно масло, защо е необходимо да се сменя? Колко често да се прави?

Можете ли сами да смените двигателното масло?

Какво точно прави двигателното масло?

Моторното масло изпълнява няколко важни функции в двигателя. Основно, моторното масло смазва подвижните авточасти и задейства хидравличните повдигачи. Минавайки през двигателя, отнема от топлината.

С течение на времето основите и добавките в конвенционалното и синтетичното моторно масло се окисляват, изпаряват или разграждат. Въпреки че, масленият филтър може да премахне някои от остатъчните отлагания, по-голямата част от остатъчния материал се движи в системата, което предизвиква потъмняване на маслото. По-малко забележимо вискозитетът на маслото се променя, както и способността му да смазва и охлажда двигателя.

кола масло

Моторното масло изпълнява важни функции в двигателя

В крайна сметка, продължаващото окисляване и изпаряване допълнително влошава маслото, в този момент то започва да оставя отлагания в области с малък поток, като например в капаците на клапаните. Нефтените и добавъчни отлагания и утайки намаляват количеството на свободно течащото масло в системата, което води до порочен цикъл на повишено прегряване на моторното масло, окисляване, изпаряване и отлагания.

Смяна на двигателно масло

Когато дойде време за смяна на масло, можете да отидете в сервиз, но можете да спестите малко пари като го направите сами. Всичко, от което се нуждаете, са канал, няколко гаечни ключа, съд за източване на масло и фуния. Парцали, предпазни очила и гумени или нитрилови ръкавици също е добре да имате.

Ето основното ръководство:

Температурата е важна, но не е критична. Ако двигателят е студен, може да го оставите 5 или 10 минути да поработи на място, за да подобрите потока на маслото. Ако двигателят е горещ след придвижване по магиsтралата, трябва да изчакате поне 20 минути, за да предотвратите възможни изгаряния.

Качете автомобила на канала, поставете ръчната спирачка и изключете двигателя. Отворете капачката за пълнене с масло и издърпайте пръчката.

Поставете съда за източване, за да улови масло от масления филтър, и отстранете масления филтър. Може да ви е необходим ключ за сваляне на масления филтър. Проверете дали уплътнението се отстранява със стария филтър. Използвайте парцал, за да почистите стойката на масления филтър и около него. Не позволявайте да се намаже целия двигател с масло.

Нанесете тънък филм от ново моторно масло върху уплътнението на новия маслен филтър, след което завинтете. След като уплътнението прилепне, затегнете филтъра допълнително на 180 ° до 270 ° (1 / 2- до 3/4 оборота). Не използвайте гаечния ключ, за да затегнете масления филтър.

Поставете резервоара за източване, за да хване маслото от картера, и извадете тапата за източване на масло. Ако колата ви има метални кори под двигател, можете да се посъветвате със запознати как да достигнете пробката. Не забравяйте да извадите капачката бавно, за да не я изгубите в съда за източване на маслото и да предотвратите ненужното пръскане.

След като старият изтичане на масло се забави до капене, сменете тапата за изтичане на масло, като затегнете не повече от 45 ° (1/4 оборота). Почистете с парцал.

Поставете фунията в отвора за пълнене с масло и бавно добавете масло, докато достигнете капацитета, посочен в ръководството на вашия собственик. Сменете капачката за пълнене с масло и почистете незабавно всяко разливане с парцали.

Стартирайте двигателя и потърсете под превозното средство за някакви течове. Ако всичко е наред, върнете превозното средство надолу по рампата върху равна повърхност. Оставете двигателя да работи 2 минути и го изключете.

След като двигателят е престоял 5 минути, използвайте тестовата пръчка, за да проверите нивото на маслото, добавяйки още, ако е необходимо.

Смяната на двигателното масло е важна част от правилната поддръжка на автомобила.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*