Home / Здраве и диети / Защо да изберем Пилатес?

Защо да изберем Пилатес?

Всички имаме мускулни болки, стави, които пукат редовно, леки схващания тук-там. Чувстваме се уморени, влачим и ежедневието си и своето тяло. Но когато става въпрос за упражнения, които да подобрят състоянието ни, често се ориентираме към тичане или изграждане на мускули, прекарваме часове в изтощителни тренировки.

Методът Пилатес – наречен е на своя откривател Джоузеф Пилатес. Първоначално създаден за лечение и рехабилитация, както и за танцьори и спортисти, Пилатес се фокусира върху укрепване и разтягане на тялото,връщане мобилността на ставите и подобряване оросяването на мозъка посредством концентрацията и контрола по време на изпълнението на упражненията.

Много хора избират Пилатес, защото имат проблеми с долната част на гърба и кръста, или проблеми със ставите, но Пилатес разглежда тялото като едно цяло – което премахва мускулния дисбаланс – основна причина за схващания и физически дискомфорт.

КАКВИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА ПИЛАТЕС?

Имаше време, когато хората считаха, че Пилатес е занимание за тези, които вече са получили някаква травма. Но всъщност е чудесен начин за подобряване на общата сила и издръжливост, баланса и равновесието, контрола и мобилността.

Някои от предимствата на Пилатес са:

пилатес

Предимствата на Пилатеса са много

• Всички движения се осъществяват през така наречения “Център“ на тялото – голяма група мускули обхващащи корема, кръста, ханша и седалището, мускули, за чието съществуване дори и не подозирате, но които са отговорни за здрав гръбнак и изправена стойка. Чрез метода Пилатес се научавате коя е правилната, неутрална позиция на тялото и укрепвате мускулите, необходими за поддържането й в ежедневието.

• Ставната мобилност е важна и е нещо, което всички бихме могли значително да подобрим, независимо от възрастта. Обездижването прави ставите твърди и сковани, което води до редица проблеми. Дисбалансът в тялото и лошата стойка водят до липса на координация и ни ограничават в движенията.

• Пилатес разкрасява. Защото той укрепва и издължава стойката , подобрява пропорциите на мускулите и помага да осъзнаете и контролирате собственото си тяло. Вие се движите с лекота и самочувствие.

Пилатес е не само за онези, които се възстановяват от контузия или травма, но и за всеки, решил да даде нов живот на тялото си, да рестартира ежедневието си, за да бъде здрав, енергизиран, без болка и скованост.

Кой Пилатес клас в София е подходящ за мен?

От създаването си Пилатес е прераснал в няколко различни направления и ще намерите няколко различни видове класове.

Различните видове Пилатес класове включват:

• Класически пилатес – класическият пилатес остава верен на оригиналните методи и движения, преподавани от Джоузеф Пилатес, но се преподава в напълно оборудвано студио. Необходима ви е само постелка (мат) и собствено тегло.

• Съвременен пилатес – това е най-пълният стил на Пилатес и включва работа на цялото тяло с оборудване. Обикновено това е типът пилатес клас, който се провежда в спортните зали. Очаквайте ластици, малки топки, пилатес рингове или ролери, швейцарски топки, стенка (Barre).

• Реформър Пилатес – това е по-специализиран тип пилатес и включва използване на уред Реформър. Уредът Реформър е изключително полезен и чрез него вие можете да дозирате натоварването без риск от травми, подходящ е за всяка възраст, дори и за хора, които никога не са спортували.

• Клиничен Пилатес – този тип Пилатес е насочен към хора, които се възстановяват от травми, за рехабилитация след операция или за клиенти с по-специфични проблеми. Желателно е да се провежда се от кинезитерапевти.

Всички видове Пилатес трябва да се преподават от опитни, квалифицирани инструктори. Методът Пилатес не е фитнес, не е йога – потърсете студио, специализирано за Пилатес.

Кой тренира Пилатес?

Освен различни видове Пилатес, има и различни нива на класовете, така че можете и трябва да изберете такъв, който да отговаря на вас и вашите способности.
Както споменахме по-рано, от Пилатес може да се възползва всеки и мнозина го намират за полезно допълнение към обичайната си фитнес тренировка.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*