Home / Цветя / Гербер – лесно за отглеждане цвете

Гербер – лесно за отглеждане цвете

Герберът е многогодишно красиво цъфтящо растение, което бива с прости или кичести цветове. Цъфти дълго време. Герберът е приятен с това, че лесно се отглежда, не се бои от въздушни течения, може да се изнася на балкона или лоджията, а през лятото дори в градината. Простите гербери много приличат на маргаритките, а кичестите могат да се объркат с астрите.

Тъй като родината на герберите е Африка, трябва да имате предвид, че растението обича много топло и не може да издържи студените зими навън. Можете да го засадите навън като едногодишно растение или да го изнесете в саксия през лятото на чист въздух.

Градинският гербер обича плодородна почва и добре расте на светли места. Но преките слънчеви лъчи не са много желателни за растението.

Тъй като герберът е светлолюбив и може да понесе незначително количество преки слънчеви лъчи, то саксиите с него е добре да разполагате на западни или източни прозорци, а на южна страна трябва да засенчвате около обед. През есенно-зимния период цветето се нуждае от допълнително осветление.

Прекрасен гербер

Прекрасен гербер

През пролетта и лятото най-добрата температура за гербера е 22-24 градуса. Когато той започне да цъфти и през целия период на цъфтеж не са желателни промените в температурите между деня и нощта. Когато приключи цъфтежът, температурата постепенно трябва да се намали. С наближаването на зимата и през нея да е 14-12 градуса, пише в. „Уикенд“.

Поливането е умерено

Докато цветето се развива, трябва да го поливате умерено с мека вода със стайна температура. По време на напояването следете водата да не попада в розетката с листа. Избягвайте преовлажняването, за да не се развият гъбни заболявания.

Когато настъпи периодът на покой, поливането се съкращава, но така, че да не се допусне продължително пресушаване на почвата в саксията. Имайте предвид, че съдът трябва да е поставен в чинийка, напълнена с влажен керамзит, камъчета или мъх.

Кога листата губят яркост?

При недостатъчна светлина листата губят яркостта си и се изтеглят. Но подобни симптоми могат да се появят и по време на адаптирането на растението, което сте си купили от магазина. Листата губят яркостта си и при излишна светлина. Причините за пожълтяване, засъхване и увяхване на герберите могат да се крият в недостатъчно или излишна влага, гъбно заболяване. Цветето се нуждае от период на покой през зимата. Ако не го осигурите, то ще престане да цъфти. Продължителността на цъфтеж зависи от продължителността на светлата част от деня. Обикновено до август герберите развиват зелена маса, а след това цъфтят.

One comment

  1. Тоз „прекрасен гербер“ на снимката всъщност е Газания. Някой пак е неподготвен!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*