Home / Здраве и диети / Ежедневна хигиена за бебето – какво ни трябва за нея?

Ежедневна хигиена за бебето – какво ни трябва за нея?

Най-важното условие за поддържането на човешкото здраве е да спазваме правилна хигиена. Това е особено важно, когато става въпрос за бебетата, тъй като за разлика от възрастните, малчуганите са много уязвими към най-различни вируси и микроби.

Имунната система на бебетата все още не е достатъчно развита и поради тази причина дори и най-малкият микроб би бил достатъчен за създаването на какви ли не проблеми. Един от начините да предпазите вашата рожба е като спазвате стриктен хигиенен режим.

Родителите са длъжни да поемат тази отговорност, за да гарантират безопасността и защитата на своето дете. Наред с това нека не забравяме, че и хигиената на помещенията, които са обитавани от бебето, също трябва да бъдат старателно почиствани.

Какво трябва да се включи в хигиенния режим на бебето?

Преди да споменем какво трябва да включите в хигиенния режим на вашето бебе е редно първо да ви запознаем с важността на този режим. В повечето случаи, когато имунната система на малките бъде отслабена, те стават предразположени към някои опасни заболявания.

Рискът още повече се увеличава, ако бебето все още не е започнало своя график за ваксинация. Ето затова без съмнение най-добрата защита си остава личната хигиена. Тя е идеалният начин, чрез който да се предотвратят редица здравословни усложнения.

Освен това спазването на хигиена ще изгради полезни навици за вашето дете, които ще останат с него докато порасне. На този етап обаче, нещата, които ще трябва да спазвате, включват къпане на бебето, грижа за кожата и най-вече смяна на памперси.

бебе баня

Източник: Unsplash

Къпане и грижа за кожата

Процесът на къпане може да бъде доста изнервящо изпитание за новите родители. Най-добре е да се заредите със сериозна доза търпение и да бъдете спокойни.

Специалистите препоръчват веднъж щом вашата рожба е изписана от болницата да я изкъпете в същия ден. Важно е обаче да знаете, че прекомерното къпане ще изсуши бебешката кожа и поради това, докато падне пъпчето, е достатъчно 1-2 пъти да правите цялостно къпане на тялото

Това не трябва да ви притеснява, тъй като през първите седмици ще можете внимателно да измивате ръцете, врата и лицето без проблем. Когато пъпчето падне, вие ще можете напълно спокойно да къпете бебето от 3 до 4 пъти на седмица.

Преди да започнете къпането трябва да имате под ръка следните помощни средства:

⦁ бебешка вана

⦁ меки кърпи за подсушаване

⦁ нежен сапун

⦁ четка за коса

Всеки един родител се нуждае задължително от специална вана за бебе, за да може да поддържа нивото на хигиена по-лесно и удобно. С помощта на този популярен продукт вие ще можете да изкъпете малкия без да се налага постоянно да го придържате и да създавате дискомфорт както на него, така и на вас.

В допълнение към това различните модели вани обикновено разполагат с доста широко пространство, което ще ви позволи да добавите аксесоари за баня. С тях ще превърнете времето за къпане в едно забавно и приятно изживяване.

Също така, уверете се, че използвате специални почистващи продукти, които са неалергенни към кожата на бебето, тъй като тя все пак е сравнително деликатна. Наред с това не забравяйте да поддържате ноктите, защото мръсотията попада сравнително лесно там и това често води до инфекции.

Когато детето порасне, идва време да промените малко подхода. Вече е препоръчително да поставяте в ръцете му предмети, като четка за зъби или коса и да го асистирате в процеса на почистване. Това ще им помогне да се научат да се справят сами и съответно да изградят навик.

вана за бебе

Източник: Pixabay

Смяна на памперси

Смяната на памперси е процес, който едва ли е непознат на всеки нов родител. Преди да започнете, уверете се, че малкият е спокоен и се намира в топло помещение.

След свалянето на стария памперс, старателно почистете областта на гениталиите с мокра кърпа и използвайте течаща вода на благоприятна температура.

Мокрите кърпи са популярен и практичен избор. Препоръчително е те да бъдат предназначени за бебета и да не съдържат парфюми или консерванти.

Също така специалистите съветват, когато подсушите кожата, да използвате защитен крем за кожа.

смяна на памперси

Източник: Unsplash

За да бъде хигиената на ниво се нуждаем и от чиста стая

Стаята на вашето дете, както и всички други помещения из дома, е препоръчително да бъдат системно хигиенизирани. Уверете се, че редовно почиствате и сменяте чаршафите на бебешката кошара. В допълнение към това два пъти седмично чистете натрупалия се прах.

Нашата препоръка е също да използвате антибактериални продукти, с които да се елиминират напълно всички микроби и бактерии. Друго нещо, което е от значение, е редовно да проветрявате помещението, за да може да предоставите чист въздух на бебето.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*