Home / Здраве и диети / 5 храни, богати на витамини, които да включите в менюто си

5 храни, богати на витамини, които да включите в менюто си

За да функционира правилно тялото ни, то ежедневно се нуждае от разнообразни хранителни вещества и витамини.

Най-добрият начин да си ги набавяме е чрез храната. За да сте сигурни, че приемате нужните хранителни вещества, добра идея е да увеличите приема на сезонни плодове и зеленчуци, богати на витамини и минерали.

Ето 5 чудесни предложения, които може да включите в менюто си.

Ягоди

Обикновено много хора обичат да консумират ягоди и причината за това е техният сладък, свеж и неустоим вкус. Той обаче е само приятно допълнение към полезните вещества, които може да откриете в тях, и които имат изключително благоприятно въздействие върху функциите на вашето тяло.

Ягодите са ценен източник на един от най-важните витамини, от които ежедневно се нуждаем – витамин C. Това ги прави много полезни за поддържането на имунната система и защита от настинки и възпаления.

богати на витамини

Храни, богати на витамини

Също така, те са богати и на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали и защитават тялото от развитие на сериозни болести. Така че, ако обичате да похапвате ягоди, добра идея е да ги консумирате често и да се възползвате от техните полезни свойства.

Цитрусови плодове

Групата на цитрусовите плодове е изключително разнообразна – лимон, портокал, грейпфрут, помело – това са само част от нейните представители, които имат заслужено място на трапезата. Всички те са богати на витамин C, който е мощно средство за поддържане на имунната система. Особено в сезона на грипа и настинките е препоръчително да ги консумирате под някаква форма. Изцедени на сок или пък в смути, те ще ви заредят с енергия и настроение.

Чушки

Чушките често са подценявани, но те всъщност се нареждат сред едни от най-полезните зеленчуци. Червените и жълтите чушки са богати на витамин А, а във всички чушки се съдържа веществото капсаицин, за което се смята, че засилва метаболизма и помага за контрола на теглото. В допълнение, чушките имат ниско съдържание на калории и може да си похапвате щедро от тях, като ги добавите в салати или други вкусни ястия.

Броколи

Броколите изобилстват от желязо и витамин С, а това означава, че е добре да ги консумирате за подобряване функциите на кръвоносната система, укрепване на костите и да ги ползвате като помощник при борбата с простудите. Не забравяйте да ги измиете и почистите правилно преди да ги добавяте към вашата храна. Включвайте ги по-често в менюто си, за да сте по-здрави и енергични.

Домати

Доматите са чудесно допълнение към всяка салата в топлите дни. Освен с вкуса си, те могат да се похвалят и с това, че са богати на ценни витамини и минерали. Освен това имат високо съдържаниена фибри, които подпомагат функциите на храносмилателната система.

Проучвания показват, че консумацията им може да имат благоприятно влияние за хората с високо кръвно налягане и да подпомогне нормализирането му.

Лятото е може би най-подходящият сезон за консумацията на храните, които разгледахме. Те са сезонни и полезни за организма, а в Kaufland ще ги намерите винаги свежи и пресни. Да заредите организма си с витамини е един от най-добрите подаръци, които можете да направите на себе си и на вашето тяло.

Ежедневната консумация на пресни и здравословни плодове и зеленчуци е ключът към получаването на допълнителен тонус и енергия. А върху външния ви вид също ще откриете положителните промени от здравословното хранене. Всичко, което консумираме, оказва своето влияние както вътре в нас и нашето тяло, така и навън. Нека се погрижим за здравето си и да си подарим дневната порция витамини в храната. Ние сме това, което ядем.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*