Преди повече от 5000 години китайските лечители са ползвали билки и подправки при различни здравословни проблеми. Джинджифилът и куркумата са били сред най-често употребяваните.
Тази рецепта включва именно тези вълшебни съставки – куркума и джинджифил. Сместа се използва предимно за засилване на имунитета. Особено подходяща е за есенно-зимния сезон, когато организмът отслабва и много хора започват да се оплакват от настинки, главоболие, грип.
Смесете в подходящ стъклен съд половин чаша мед, 2-4 ч.л. джинджифил, 2 ч.л. куркума на прах, 1 настърган лимон със сока, щипка черен пипер.
Тази уникална лечебна смес се съхранява в съд с капак (по възможност използвайте стъклен, може и обикновен буркан) и се приема по следния начин: чаша вода се вари, после се оставя да се охлади, но не и да изстине напълно. Добавят се 2 ч.л. от сместа, разбърква се и се пие като чай.