Home / Здраве и диети / Диетичните сухари крият много рискове!

Диетичните сухари крият много рискове!

Много хора се заблуждават, че сухарите са изключително здравословни

Нови изследвания показват, че сухарите са вредни и опасни за организма. В действителност сухарите присъстват в ежедневното меню на бебетата и малките деца, както и при всяка диета. Дали обаче този сух хляб е толкова диетичен и полезен. Какво всъщност представлява той? Сухарите са хляб без влага и вода. Интересно е, че съдържат изненадващо повече калории и мазнини, отколкото си мислим. Хлябът с трици не е по-диетичен от белия – калориите им са равни. Качественият черен хляб е по-здравословен, защото съдържа магнезий и целулоза, които помагат за доброто храносмилане. И тук правим уговорката – ако черният хляб е качествен, ако брашното съдържа фибри, а не е просто оцветено брашно, натъпкано с утайка от кафе и други боклуци.

Диетолозите съветват да не изключвате хлебните изделия от менюто си. А чипсовете, сухарите, вафлите и другите сладки изделия – да избягваме, колкото е възможно.

Хлябът се оказва по-диетичен от сухарите, тъй като в 100 г от сухия хляб се съдържат 318 килокалории, а в обикновения – 200. Освен това, в сухарите има до 14% повече вещества, които създават тежест в стомаха.

На пазара се предлагат много и различни видове сухари и хляб. За съжаление, качеството на тези храни не винаги е на висота. Все повече граждани се оплакват от мухлясал хляб, който са закупили уж на промоция.

3 comments

  1. Едно ръжено сухарче има 28кал.Аз с 2-3 сухарчета съм се нахранила.А това са около 84кал.Ако ям хляб колко филийки ще са 84 калории? Предпочитам сухарчетата,но не живея в Бг и не зная такива диетични дали има в Родината.

  2. Хлебаров

    Пропускате, че в сухарите е намалена водата. От там идва и разликата в калориите изчислени на 100гр хляб и толкова сухари.. Иначе са си абсолютно еднакви и в хляба, и в сухарите ако се изчислят на грам сухо вещество. Когато се ядат сухари, обаче, не се яде повече отколкото ако е хляб. Сухарите са просто дехидратиран хляб и ще изядете точно толкова сухари, колкото ако беше хляб преди да се изсуши до сухар. Така, че няма страшно, хрупкайте си сухарчета на воля.

  3. Хлебаров

    Пропуснах да кажа, че поради принципната грешка при сравняването на калориите в 100гр хляб и в 100гр сухари цялата статия е безпредметна и сбъркана. Няма да е лошо да я свалите. Все пак има доза истина в нея що се касае боята в безбройните вече тъмни хлябове.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*