Home / Хоби / Божие дръвче – какво трябва да знаем за него?

Божие дръвче – какво трябва да знаем за него?

Божието дръвче е един от многото видове пелин. В ботаниката това растение се нарича лечебен пелин (Artemisia abrotanum), но той може да послужи за декоративно украшение в градината.

Божието дръвче е полу-храст с перестонасечени светлозелени листа, които са 4-8 см дълги и 3-6 см широки. Малките жълти цветчета са събрани в кошнички на дълго метловидно съцветие, пише „Уикенд“.

Нежните листа на този пелин са много красиви, затова огромният пищен храст обогатява двора. Можете да го отглеждате и като декоративно растение – преграда, която прикрива непригледните ъгълчета на градината, предпазва от вятъра съседните растения и служи като привлекателен фон за по-ниските цветя.

В градината божието дръвче расте на слънчево място на всякакъв вид плодородна почва, желателно е да е с основна реакция.

Мястото трябва да има достатъчно количество влага, но корените не трябва да се засушават или преовлажняват.

На едно и също място този храст може да расте успешно 10 и повече години. В суровата зима листата и стъблата на лечебния пелин може да измръзнат, но не и корените. При запролетяване се възстановява.

bojie dravcheВ регионите с топъл климат божието дръвче се размножава чрез самозасяване. Можете да си отгледате и разсад.

Младите растения се пикират и след това се засаждат на постоянно място.

Можете да го размножите и чрез резници или делене на храста. През юли от младите клонки се правят резници с дължина 10-15 см. За вкореняването им са нужни около 4-5 седмици, а през август или през следващата пролет се засаждат на постоянно място. Разстоянието между растенията е не по-малко от 1 м.

За получаването на по-пищен и невисок храст се препоръчва да прищипвате активно растящите клонки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*