Home / Новини / Българин покори три 8-хилядника за 1 година!

Българин покори три 8-хилядника за 1 година!

Боян Петров изкачи връх номер 2 в света – К2 в Пакистан

41-годишният Боян Петров е първият българин, който успя да изкачи втория по височина връх в света К2 (8611 м) в Каракорум, Пакистан. Това стана ясно вчера, на 1 август 2014 г., след като алпинисти от международната експедицията, в която участва и Боян, обявиха за достижението му пред медиите.

Още на 27 юли Петров, който страда от диабет, записва във Фейсбук страницата си, че се подготвя за изкачването.

„Няма да е перфектното време, но утре в 2 ч. тръгвам в атака! Раницата стана 15 кг, ще строя лагерите в движение, ще ям повече и ще олеквам, докато накрая изхвърча към върха“.

Boyan Petrov alpinist

След това уточнил, че новини и резултати за пътешествието му ще има най-рано след 5-6 дни. К2 в Каракорум е вторият по височина връх в света. Той е много труден за изкачване, тъй като няма лесни маршрути към него, обяснява пред в. „Телеграф“ роден алпинист, познаващ Боян от години. По думите му Петров се готви за своя си подвиг от 2005 година, когато прави първия си опит в покоряването на К2, който обаче бил неуспешен. Миналата година също бил планирал пътуване до Пакистан, но претърпял катастрофа и му се наложило да се откаже от планината. Вчера обаче Петров успява да стигне върха, като започва изкачването му още от нощта на 31 юли.

„Подвигът му е още по-голям, тъй като е диабетик“, допълни негов приятел. По думите му Боян е много целенасочен и устремен и винаги отделя точното време, за да се подготви отлично за каквото и да е било. Петров в момента е и председател на спортен клуб „Вертикален свят“.

За Боян това е третият висок връх с височина над 8000 метра, който покорява за по-малко от година. През май се казва на Кангчендзьонга (8586 м) в Хималаите, където също досега не е стъпвал българин. След това изкачва на 23 юли Броуд Пик (8047 м), който се намира близо до К2.

Алпинизмът му е второто амплоа. Боян е зоолог по професия и работи в Националния природонаучен музей от години. За него познатите му казват, че успява отлично да балансира между двете си страсти, а именно зоологията и катеренето. И в двете сфери бележи успехи, допълват още познатите на Петров. По думите им подвигът на Боян тази година бил възможен и благодарение на финансирането, което дошло от Министерството на спорта, което пък подкрепило проекта на Федерацията по катерене и алпинизъм за изкачване на К2.

loading...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*