Един нетрадиционен десерт, който ще изненада вашите гости и близки
За плънката:
Смлени бадеми – 2 супени лъжици
Захар – 1/2 чаша
Рикота – 400 грама
Кисело мляко – 200 грама
Яйце – 1 бр
Яйчен жълтък – 1 бр
Царевично брашно – 1 супена лъжица
Щипка сол
Ром – 1 супена лъжица
Лимонов сок – 1 супена лъжица
Мед – 50 мл
Киви – 5 броя
Тарт:
Смлени бадеми – 1 чаша
Брашно – 1,5 чаши
Захар – 1/3 чаша
Масло – 280 грама
Яйце – 1 бр
Сок от лимон – 2 ч.л.
Начин на приготвяне:
Разбъркайте смлените бадеми, брашното и захарта. Прибавете маслото и бъркайте докато не стане пухкаво. Разбийте яйце, добавете кора от лимон и разбъркайте отново. Ако тестото е прекалено сухо, добавете няколко супени лъжици ледена вода. Увийте тестото в найлон и поставете в хладилника за поне един час. На набрашнена дъска разточете тестото на тънък диск. Прехвърлете тестото в тава за печене, направете го във формата на пирог с помощта на вилица печете на 190 градуса за около 10 минути. Извадете от фурната.
Намалете градусите до 175. Разбъркайте рикотата с миксер до кремообразно състояние, добавете киселото мляко, яйчения жълтък, захар, брашното, солта и рома. Бъркайте с телена бъркалка докато стане гладко. Добавете бадемите и разбъркайте отново. Изсипете плънката върху тесто и печете за около час, до златисто кафяво. Оставете да изстине, след това затворете с пластмасова обвивка и поставете в хладилник за 2-3 часа. Медът се смесва с лимоновия сок. Обелете и нарежете на тънко кивито.
Охладеният тарт се поръсва с медено лимоновата смес, нарежда се кивито и се изстудява отново.