Ето как трябва да се храним през есента, за да бъдем здрави
Посрещнете есента с усмивка и настроение, не се оставяйте на лошото време и меланхолията да ви завладеят.
Доказано е, че промяната на сезоните влияе върху здравето ни, увеличават се рисковете от настинки, кашлици и алергии.
Според лекари и диетолози храната е едно от най-големите лекарства, стига да консумираме точните неща.
Можете да подберете идеалното за вас есенно меню суперлесно, стига да спазвате няколко прости правила.
През септември и октомври предпочитайте най-вече сезонните плодове и зеленчуци – ряпа, пащърнак, зеле, моркови, чушки, броколи, сладки картофи, тиква, ябълки, круши, сливи, смокини, мушмули, боровинки.
Есента е сезонът на топлите, земни цветове.
Затова наблягайте на плодовете и зеленчуците – най-добре хапвайте пресни или обработени термично, но възможно най-леко – на пара или печени.
Идеални за сезона са крем супите от картофи, морков, тиква, пащърнак.
Печената и подсладена тиква пък е прекрасен десерт, ябълките с карамел – също.
За имунната система са полезни и пресните сокове – чисти или в комбинация от плодове.
Зелените смутита със спанак, краставици, целина и магданоз също са витаминозни бомби.
Най-добре ги пийте рано сутрин, така ще си осигурите свежест и енергия за цял ден, пише в. „Телеграф“.
Тъй като от септември времето се захлажда, спецовете препоръчват да консумирате по-топла храна.
Намалете студените ястия, дори салатите не е нужно да хапвате веднага след като ги извадите от хладилника, нека да са със стайна температура.
Ако усетите, че сте намръзнали при рязката смяна на времето, най-доброто лекарство са топлата супа или прясно приготвен бульон, чаят от липа и бъз.
За да се справите по-лесно с настинка или алергия, добавете към менюто си лук, джинджифил и чесън, пресните лимони, меда, пчелното млечице и клеевата тинктура, които подпомагат имунната система.
Не забравяйте и суперхраните, които ще са ви от полза през есента.
За енергия и здраве спецовете препоръчват семена от мак. Спирулината пък е богата на протеини и желязо, антиоксиданти.
Прочиства тялото от токсините и подсилва имунната система.
Друго водорасло – хлорелата пък, чисти токсините от организма, с високо съдържание на витамини от В-групата.
Годжи берито е отличен източник на витамин С, фибри, съдържа повече бета-каротин от морковите и повече аминокиселини от цветния прашец, повече желязо от спанака.
Сред суперхраните е и алое вера, полезно е при храносмилателни проблеми, нормализира кръвната захар и намалява възпаленията, има благотворно действие върху бъбреците.
Можете да хрупате още конопени семена, които съдържат идеалния баланс между омега-3 и 6 мастните киселини и са богат източник на витамин Е.
Семената от чиа, накиснати в мляко или вода, са не само източник на фибри и антиоксиданти, но и чудесна есенна закуска.
Снимка: Pixabay.com